´╗┐

Teste online din geografie

teste din geografie noi

Teste din geografie: Cultura geografica

Cultura geografica

Cu toate ca stiinta geografica s-a desprins din filozofia naturii, in sec. II i.e.n., datorita aparitiei hartilor cu substrat matematic, in zilele noastre reprezinta principala stiinta menita sa duca la inelegerea structurii si a functionarii spaiului terestru. Geografia contemporana ca urmare a complexitii obiectului de studiu a dezvoltat legaturi cu stiintele conexe, ducand la o ramificare pe discipline si subdomenii specifice de cercetare. La fel ca toate celelalte stiinte si geografia s-a nascut dintr-o necesitate si din nevoia de a ne localiza in spatiu. Geografia a aparut pentru prima data cu un nume propriu, cu un obiect de studiu si cu o metoda d studiu cantitativa in opera "Comentarii geografice" scrisa de matematicianul si filozofului grec Eratostene (cca 276-194 i.e.n.), bibliotecar in Alexandria.

Start test

Teste online noi: Testul numarul 1 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Romania vazuta prin prisma geografica

Romania vazuta prin prisma geografica

Romania se gaseste in emisfera nordica la aproximativ jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord, astfel ca paralela de 45° trece prin jumatatea de sud a Romaniei fapt ce determina un climat temperat. Prin partea centrala a tarii trece paralela de 46° pe linia localitatilor Varias, Zane, Vantu de Jos, Agnita, Targul Secuiesc, Soveja, Pafesti si Suceveni. Pe longitudine Romania este situata in emisfera estica, iar prin centrul tarii trece meridianul de 25° longitudine estica pe linia localitatilor Lunca Evei, Sovata, Fagaras, Rosiorii de Vede, Ciuperceni. Cele doua linii se intersecteaza in partea centrala a Romaniei la 20 de kilometri nord de Fagaras in Podisul Hartibaciului. Fata de acest punct central al Romaniei distanta pana la extremitatile continentului sunt aproximativ egale pe cele trei directii: vest, nord si est. Pana la Oceanul Atlantic, pe coastele de vest ale Irlandei distanta este de circa 2.700 de kilometri, spre nord de 2.800 de kilometri pana la Capul Nord si de 2.600 de kilometri pana la Muntii Ural. Singurul punct extrem mai apropiat este cel sudic de 1.050 de kilometri pana la Capul Matapan.

Start test

Teste online noi: Testul numarul 2 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Relieful substrat natural si al activitatilor

Relieful substrat natural si al activitatilor

Relieful Romaniei, prin forma si pozitia lantului carpatic, prin dispunerea aproape concentrica si proportionala a treptelor mari morfologice, prin desfasurarea sa pe o diferenta de altitudine de 2.544 metri, prezinta o alcatuire armonioasa si un bun substrat al mediului natural si al activitatilor umane. Se disting trei trepte majore si anume: cea inalta a muntilor Carpati la peste 700 metri altitudine, cea medie care corespunde dealurilor si podisurilor si cea joasa de sub 200 metri, care este cea a campiilor, luncilor si a Deltei Dunarii.

Start test

Teste online noi: Testul numarul 3 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Resursele naturale de baza

Resursele naturale de baza

Resurse naturale reprezinta totalitatea formelor de existenta a materiei si energiei raspandite in toate geosferele, care sunt utile societatii umane intr-un anumit stadiu al dezvoltarii sale. Resursele fundamentale sunt cele care intretin viata, iar resursele de baza sunt cele utilizate de om in diverse scopuri reprezentand un factor crucial in dezvoltarea economica a unui stat.

Start test

Teste online noi: Testul numarul 4 din categoria teste online din geografie

1

2 3 4 »
«

»