´╗┐

Teste online din anatomie si medicina

teste din anatomie si medicina - pagina 11

Teste din anatomie si medicina: Glandele endocrine 1

Glandele endocrine 1

Glandele endocrine sunt organe cu structura complexa care au drept rol reglarea activitatii intregului organism. Endocrinologia este studiul glandelor endocrine, al hormonilor, al efectelor hormonilor, al receptorilor acestora si al bolilor lor. Glandele endocrine sau glandele cu secretie interna, spre deosebire de glandele cu secretie externa, nu au canal excretor si produsele elaborate de ele, adica hormonii se varsa nemijlocit in vasele sangvine si cele limfatice.

Start test

Teste online: Testul numarul 41 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Glandele endocrine 2

Glandele endocrine 2

Sistemul endocrin constituie unul din cele trei sisteme majore de comunicare ale organismului, alaturi de sistemul nervos si de cel imunitar. Acesta are rol esential in dezvoltare, marile functii fiziologice si in mentinerea homeostaziei mediului intern. Sistemul endocrin este format din organe secretorii, glandele endocrine care sintetizeaza si elibereaza in sange hormonii care sunt mesageri chimici transportati pe cale sanguina la tesuturi. Celulele si organele sensibile la hormoni se numesc celule sau organe tinta care contin receptori hormonali si structuri care interactioneaza cu hormonii.

Start test

Teste online: Testul numarul 42 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Analizatorii 1

Analizatorii 1

Analizatorii sunt sisteme care au rolul de a receptiona, conduce si transforma in senzatii specifice excitatiile primite din mediul extern sau intern, contribuind la realizarea integrarii organismului in mediu si la coordonarea functiilor organismului. Analizatorii sunt sisteme morfologice care: sesizeaza prin receptori specifici modificarile din mediul extern si intern; conduc impulsurile nervoase in ariile corticale corespunzatoare; realizeaza analiza si sinteza impulsurilor nervoase determinand formarea de senzatii specifice; au un plan unic de organizare.

Start test

Teste online: Testul numarul 43 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Analizatorii 2

Analizatorii 2

Analizatorii reprezinta structuri specializate prin care omul intra in relatie cu mediul exterior pentru a putea cunoaste proprietatile fizice ale corpurilor si a informa fiecare moment al existentei de multiple calitati, fixe sau schimbatoare, utile sau nocive, a acestui mediu in care traim. Fiecare analizator se compune, in principal, din trei segmente: receptor, de conducere si central. Segmentul de receptie, sau periferic, reprezinta fie terminatii dendritice libere, fie structuri celulare specializate, in contact cu terminatii dendritice, care la anumiti analizatori sunt integrate in organele de simt. Aceste structuri preiau stimuli ale diverselor forme de energie din mediul exterior, cum ar fi: raze luminoase, unde sonore, emanatii odorante, substante sapide sau atingeri, loviri, frigul, caldura e.t.c.. Receptorii transforma specific formele de energie in potentiale de actiune. Segmentul de conducere, intermediar sau de transmisie, este format din neuronii senzitivi din structura nervilor si caile nervoase ascendente din nevrax. Acesti neuroni sinapseaza intre ei, si astfel transporta impulsul nervos preluat de la nivelul receptorilor spre al treilea segment. Segmentul central, cortical, situat la nivelul ariilor senzitivo-senzoriale, reprezinta locul unde informatiile proiectate sunt analizate si sintetizate, devenind senzatii specifice, contractiile voluntare adecvate scopului si mentinand tonusul muscular.

Start test

Teste online: Testul numarul 44 din categoria teste online din anatomie si medicina

« 8 9 10

11

12 13 14 »
«

»