´╗┐

Teste de logica: Logica si rationament 4

teste online


     

Ziarist: Daca ati primi o scrisoare nesemnata cel mai probabil ati avea indoieli cu privire la adevarul continut. Insa articolele de stiri includ adesea afirmatii din surse anonime, iar acestea sunt, de obicei, citate respectuos. Are sens sa fii sceptic cu privire la aceste surse, pentru ca, la fel ca si in cazul scrisorilor nesemnate, anonimatul face posibila introducerea afirmatiilor neadevarate sau denaturate fara a trebui sa dai socoteala. Argumentul ziaristului incepe prin a...

Logica si rationament 4

Oamenii nu se simt multumiti daca nu au senzatia ca ceilalti au nevoie de ei. Totusi, majoritatea celor din societatea moderna pot atinge acest sentiment ca sunt indispensabili doar in cadrul cercului familial si de prieteni, deoarece aproape toata lumea stie ca slujba pe care o are ar putea fi indeplinita de oricare altcineva dintre atatia altii. Care dintre urmatoarele este sustinuta cel mai puternic de afirmatiile de mai sus?

Logica si rationament 4

Criticul de arta: Critica se concentreaza pe doua aspecte: primul, daca valoarea unei opere de arta este intrinseca si al doilea: daca judecatile referitoare la calitatea unei opere de arta sunt obiective sau sunt o chestiune de gust. Aceste aspecte sunt in legatura, pentru ca, daca valoarea unei opere de arta nu este intrinseca, atunci este cu siguranta extrinseca, si, prin urmare, judecatile referitoare la calitatea unei opere pot sa fie doar o chestiune de gust. Rationamentul criticului de arta poate fi foarte usor criticat deoarece accepta fara tagada ca...

Logica si rationament 4

Descentralizarea permite functionarea autonoma a serviciilor unei institutii mari, ceea ce lasa intotdeauna loc unei planificari mai realiste si incurajeaza foarte mult inovatiile, deoarece oamenii care raspund de luarea deciziilor sunt direct implicati in punerea in aplicare a politicilor pe care le elaboreaza. Descentralizarea mai permite, de asemenea, si administratiei centrale sa se concentreze pe chestiuni globale la nivel de institutie, fara sa mai fie coplesita de detaliile operatiunilor cotidiene. Care dintre urmatoarele este sustinuta cel mai puternic de afirmatiile de mai sus?

Logica si rationament 4

O anumite companie de carti de credit acorda clientilor sai puncte de premiere pentru ca folosesc cartile sale de credit. Clientii pot folosi punctele acumulate la achizitionarea marfurilor de firma prin posta, la preturi mai mici decat preturile cu amanuntul propuse de producator. Prin urmare, in orice moment clientii care cumpara marfa utilizand punctele de premiere cheltuiesc mai putin decat daca ar fi cumparat aceleasi marfuri din magazinele de comercializare cu amanuntul. Care dintre variantele de mai jos este o premisa pe care se bazeaza argumentul de mai sus?

Logica si rationament 4

Probabil nu este adevarat ca colica la nou nascuti este provocata de incapacitatea acestora de a tolera anumiti anticorpi care au fost descoperiti in laptele de vaca, de vreme ce simptomele colicii sunt depistate la sugari care sunt exclusiv alaptati la san. Care dintre afirmatiile de mai jos, daca este vreuna, slabeste cel mai mult argumentul de mai sus?

Logica si rationament 4

Stelele pitice brune - stele rosiatice care sunt mult prea reci pentru a arde hidrogenul - sunt foarte asemanatoare cu stelele pitice rosii, care sunt suficient de fierbinti pentru a arde hidrogenul. Stelele, cand s-au format, contineau cantitati semnificative de litiu. Toate stelele, in afara de piticii bruni care sunt mai reci, sunt suficient de fierbinti pentru a topi complet litiul, transformandu-l in heliu. In consecinta, orice stea care se constata ca nu contine litiu, nu face parte din categoria acestor stele pitice brune reci. Argumentul depinde de asumarea careia dintre deductiile de mai jos?

Logica si rationament 4

Durerile cronice de spate sunt cauzate de obicei de vertebrele afectate de hernie de disc sau degenerate. In cele mai multe cazuri, discul este afectat cu mult timp inainte ca boala cronica sa evolueze si, de fapt, unul din cinci oameni cu varsta peste 30 de ani are discul afectat de hernie sau degenerat dar nu prezinta simptome cronice. Daca durerea cronica apare mai tarziu intr-un astfel de caz, aceasta este provocata in general de o deteriorare a muschilor abdominali si spinali, datorata insuficientei de exercitii fizice. Pe care dintre variantele urmatoare, daca e valabil, o sustin mai puternic afirmatiile de mai sus?

Logica si rationament 4

Firma de avocati Sutherlin, Perez & Asociatii este una dintre firmele cele mai pline de succes, a carei specializare principala este asigurarea apararii in procese penale. De fapt, firma are o rata de peste 90% a achitarilor in asemenea procese. Dalton este un avocat specializat in primul rand in procese de divort, deci Dalton cu siguranta nu poate fi membru al firmei Sutherlin, Perez & Asociatii. Rationamentul din acest argument prezinta carente deoarece:

Logica si rationament 4

La fiecare 50 de caini care se molipsesc de o anumita boala, unul dintre ei va muri de acea boala. Exista un vaccin care teoretic este eficient 100% in prevenirea acestei boli. De vreme ce riscul de deces in urma complicatiilor aparute de la vaccinare este de 1 la 5.000 de vaccinari, este prin urmare mai sigur pentru un caine sa fie vaccinat decat sa nu fie vaccinat. Care dintre variantele de mai jos ar fi mai util de stiut pentru a face o evaluare a argumentului?

Logica si rationament 4

Dupa cateva incercari de a-l dezvata pe puiul de papagal sa roada mobila, George a urmat cu retinere sfatul unui specialist si lovea usor ciocul papagalului ori de cate ori acesta incepea sa roada mobila. Pasarea a incetat sa roada mobila, insa acum se teme de maini si uneori ciupeste. Daca faptul ca rodea mobila nu i-ar fi facut rau pasarii, George nu ar fi lovit-o. Cand catelusul Carlei a scapat din curte, a inceput sa alerge pe o strada aglomerata. Desi Carla nu este de acord in general cu pedeapsa fizica pentru a-l disciplina, l-a lovit pe catel usturator cu palma. Acum catelul iese pe strada numai insotit de Carla, deci ea avut dreptate sa-l disciplineze. Care dintre principiile urmatoare, daca este stabilit, ar justifica opiniile referitoare la actiunile Carlei si a lui George?

Logica si rationament 4

Anunt: Un economist renumit a determinat ca dintre persoanele care au folosit computere la locul de munca anul trecut si aveau si computere portabile (laptops) au castigat in medie cu 25% mai mult decat cele care nu au avut. Rezulta clar de aici ca detinerea unui computer portabil a avut drept rezultat un serviciu mai bine platit. Care dintre variantele urmatoare identifica o eroare de rationament in argument?

Logica si rationament 4

Folosirea mai eficienta a energiei fosile este in interesul mediului national si global dar imbunatatiri majore sunt putin probabile daca standardele propuse de guvern nu sunt aplicate in practica pentru a elimina produsele sau practicile cele mai putin eficiente in cadrul categoriei lor. Obiectie: Este cel mai bine ca hotararile referitoare la utilizarea energiei sa fie lasate operatiunilor de piata. Care dintre variantele urmatoare, daca este adevarat, submineaza in modul cel mai direct obiectia de mai sus?

Logica si rationament 4

Fumatul in pat a fost multa vreme principala cauza a incendiilor in locuinte. Cu toate acestea, in ciuda reducerii semnificative a fumatului in ultimele doua decenii, nu s-a inregistrat o reducere comparabila a numarului de oameni care mor in incendii in locuinte. Fiecare dintre afirmatiile care urmeaza, daca este valabila pentru ultimele doua decenii, ajuta la rezolvarea discrepantei aparente de mai sus, cu exceptia:

Logica si rationament 4

Raportul difuzat de ministerul de interne sustine ca in ultimii cinci ani programul de ameliorare a terenurilor a avut drept rezultat cresterea cu 19% a suprafetei de teren arabil din tara. Daca aceste cifre sunt corecte, programul a fost un succes rasunator. Cu toate acestea, doamna senator Armand, un distins matematician si o femeie cu o inteligenta remarcabila, sustine ca programul de ameliorare nu a fost un succes. Prin urmare, este clar ca cifrele prezentate in raport nu pot fi corecte. Argumentul de mai sus prezinta un tip eronat de rationament. Cu care dintre variantele urmatoare este cel mai asemanator?

Logica si rationament 4

Gropile de gunoi nu dauneaza animalelor salbatice. Dovezile sunt furnizate de rezervatia Masai - Mara din Kenya, unde babuinii care folosesc gropile de gunoi de pe rezervatie ca sursa de hrana se maturizeaza mai repede si au mai multi urmasi decat babuinii din rezervatie care nu cauta de mancare in gropile de gunoi. Fiecare dintre afirmatiile de mai jos, daca este adevarat, risipeste indoielile referitoare la argument, cu exceptia:

Logica si rationament 4

Obsesia economistilor cu consumul ca o masura a bunastarii economice ne-a impiedicat sa intelegem care este adevarata natura a bunastarii economice. Suntem foarte putin satisfacuti cand ni se deterioreaza hainele, ni se depreciaza automobilele sau cand se termina benzina in rezervoare si trebuie inlocuita. Autorul sustine ca:

Logica si rationament 4

S-a creat recent un hormon artificial care sporeste productia de lapte la vaci. Crearea sa i-a facut pe anumiti legiuitori sa propuna ca etichetele pentru lapte sa trebuiasca sa furnizeze consumatorilor informatii cu privire la substantele artificiale folosite la producerea laptelui. Aceasta propunere nu ar trebui sa fie pusa in practica: imaginati-va doar ce-ar fi sa incerci sa enumeri fiecare fertilizator sintetic utilizat la producerea fanului si a grauntelor pe care le-au consumat vacile sau fiecare fungicid utilizat pentru a impiedica distrugerea acestor graunte! Argumentul decurge din...

Logica si rationament 4

Acceptarea entuziasta a stilurilor de viata ascetice evidentiate in scrierile ramase de la autorii monahi arata ca societatile medievale erau mult mai putin preocupate de castigul banesc decat sunt culturile occidentale contemporane. Rationamentul argumentului poate fi foarte usor criticat pentru ca...

Logica si rationament 4

Purtatorul de cuvant din industria nylonului: Chiar daca bumbacul si nylonul sunt utilizate in scopuri asemanatoare, unii au o notiune eronata ca bumbacul este natural, iar nylonul nu este. Totusi, principalele componente ale nylonului provin din petrol si azotul din atmosfera. In mod clar atmosfera este naturala. Iar petrolul provine din titei, care, la randul lui, provine de la vechile plante - o sursa naturala. Care dintre urmatoarele principii, daca e valabil, sprijina cel mai mult justificarea rationamentului purtatorului de cuvant din industria nylonului?

Logica si rationament 4

Intrebarea numarul din 20 - teste online de logica