´╗┐

Teste de logica: Logica si rationament 2

teste online


     

Conform anumitor astronomi, o data la fiecare 100 de milioane de ani, in medie, Pamantul este lovit de un meteorit suficient de mare pentru a cauza o epoca glaciara. Ultimul asemenea incident a avut loc in urma cu aproape 100 de milioane de ani, deci ne putem astepta ca Pamantul sa fie atins de un astfel de meteorit in viitorul apropiat, ceea ce garanteaza clar finantarea pentru a se stabili daca exista mijloacele de a ne proteja planeta impotriva impactului cu acest meteorit. Rationamentul argumentului poate fi criticat pe baza faptului ca...

Logica si rationament 2

Datele studiilor evidentiaza ca o majoritate covarsitoare de copii de noua ani poate identifica corect principalele marci de tigari. Totusi, dintre cei care le recunosc corect, doar un procent de sub 1% fumeaza. Prin urmare, exista o slaba legatura sau nu exista nici o legatura intre recunoasterea unei marci de tigari si fumat. Care dintre urmatoarele utilizeaza un tip de rationament viciat asemanator celui de mai sus?

Logica si rationament 2

Expertul in sanatate publica: Pana nu de curand, oamenii credeau ca aplicatiile cercetarii din biochimie vor avea succes deplin asupra microorganismelor care cauzeaza bolile umane. Totusi, cercetarea medicala actuala ne arata ca aceste microorganisme se reproduc atat de repede, incat medicamentele create pentru a ucide o specie nu fac decat sa stimuleze evolutia altor specii imune la respectivele medicamente. Prin urmare, o strategie rationala de sanatate publica ar pune mai mult accentul decat cea prezenta pe informarea completa a oamenilor cu privire la transmiterea bolilor cauzate de microorganisme, pentru a incerca sa scada incidenta acestor boli. Dintre urmatoarele, care exprima cel mai precis concluzia trasa de expertul in sanatate publica?

Logica si rationament 2

Cresc furturile de opere de arta din muzee. Majoritatea acestor artefacte furate este vanduta unor colectionari particulari bogati. In consecinta, deoarece hotii fura ceea ce clientii sunt interesati sa cumpere, muzeele ar trebui sa se concentreze mai mult pe sistemele de siguranta ale artefactelor cel mai valoroase. De care dintre presupunerile urmatoare depinde cel mai mult argumentul?

Logica si rationament 2

Eticheta se opune ferm si limbajului obscen si limbajului malitios, insa asta nu inseamna ca exprimarea ar trebui restrictionata prin lege. Eticheta nu se opune necesar nici exprimarii ideilor ofensatoare. Dicteaza in schimb ca exista situatii in care exprimarea ideilor cu potential ofensator, deranjante sau controversate nu este adecvata si ca, daca este adecvata, exprimarea si dezbaterea acestor idei trebuie facute intr-o maniera civilizata. Care dintre urmatoarele judecati corespunde cel mai mult principiilor etichetei enuntate mai sus?

Logica si rationament 2

Sarah: Regulamentele noastre referitoare la evaluarea personalului sunt vagi si, prin urmare, dificil de interpretat. De exemplu, regulamentele sustin ca un membru al personalului care nu are rezultatele nesatisfacatoare va fi concediat, insa nu definesc ce inseamna randament nesatisfacator. Prin urmare, anumiti angajati pot fi concediati doar pentru ca opiniile lor personale sunt in conflict cu cele ale sefilor lor. Care dintre urmatoarele generalizari, daca sunt aplicabile firmei unde lucreaza Sarah, sustine cel mai tare rationamentul ei?

Logica si rationament 2

Un director al Companiei Farmaceutice Rexx sustinea ca cheltuielile pentru dezvoltarea de noi vaccinuri solicitate de departamentul pentru sanatate ar trebui subventionate de guvern, deoarece comercializarea de vaccinuri va fi in perspectiva mai putin profitabila decat comercializarea oricarui alt produs farmaceutic. In sprijinul afirmatiei sale, directorul a aratat ca vanzarile de vaccinuri vor fi probabil mai scazute, deoarece un vaccin se administreaza fiecarui pacient doar o data, in timp ce medicamentele care combat maladiile si bolile cronice sunt administrate de mai multe ori unui pacient. Care dintre urmatoarele variante, daca este valabil, slabeste cel mai mult argumentul adus de directorul companiei in sprijinul afirmatiei sale referitoare la comercializarea vaccinurilor?

Logica si rationament 2

Arheologul: O mare corporatie s-a oferit de curand sa asigure fonduri pentru restaurarea unei asezari arheologice si pentru construirea de facilitati in scopul redarii acesteia publicului larg. Restaurarea va respecta teoriile cele mai avansate referitoare la cum arata asezarea la apogeul civilizatiei care a populat-o. Totusi, aceasta oferta ar trebui respinsa, deoarece multe parti ale asezarii contin dovezi ce nu au fost inca examinate. Care dintre urmatoarele principii, daca este valabil, justifica argumentul arheologului?

Logica si rationament 2

Esenta creativitatii sta in capacitatea de a compune variatiuni pe o tema data. Daca aruncam o privire asupra istoriei stiintei, de exemplu, vom vedea ca orice idee este cladita pe seama a o mie de idei legate de aceasta. O analiza atenta ne ajuta sa intelegem ca ceea ce numim o tema noua sau o noua descoperire este ea insasi, intotdeauna si fara exceptie, un fel de variatie, la un nivel profund, a unor teme anterioare. Daca toate afirmatiile din acest pasaj sunt adevarate, fiecare din cele de mai jos trebuie sa fie adevarate, cu exceptia:

Logica si rationament 2

Primele de asigurare in caz de accident sunt adesea mai mari pentru masinile de culoare rosie decat cele pentru masinile de alte culori. Pentru a justifica aceste taxe mai mari, companiile de asigurari sustin ca, in ansamblu, un procentaj mai mare de masini rosii e implicat in accidente decat al celor de alta culoare. Daca aceasta afirmatie este adevarata, atunci multe vieti ar putea fi salvate prin interzicerea totala a circulatiei masinilor de culoare rosie. Argumentul de mai sus prezinta carente deoarece:

Logica si rationament 2

In ultimii ani, clima a fost in general rece in nordul Asiei. Dar in perioadele in care temperatura zilnica medie si umiditatea in nordul Asiei erau putin mai crescute decat nivelul lor obisnuit, recoltele celor mai multe cereale cultivate in aceasta zona au crescut considerabil. In urmatorul secol, se asteapta ca aceasta medie crescuta a temperaturii si umiditatii sa devina norma. Cu toate acestea, oamenii de stiinta anticipa ca recoltele anuale ale celor mai multe dintre cerealele cultivate in regiune vor scadea in urmatorul secol. Care dintre cele de mai jos, daca este vreuna, contribuie cel mai mult la dezlegarea paradoxului aparent al informatiei de mai sus?

Logica si rationament 2

Nici unuia dintre profesorii de la catedra de franceza, unde lucreaza profesorul Alban, nu-i este permis sa predea mai mult de un curs introductiv in unul din semestre. Mai mult decat atat, toate cursurile predate in urmatorul semestru sunt cele de nivel avansat. Deci, este falsa afirmatia conform careia ambele cursuri de franceza pe care le va preda profesorul Alban in semestrul urmator vor fi introductive. De care dintre argumentele de mai jos este mai apropiat tipul de rationament prezentat de argumentul de mai sus?

Logica si rationament 2

Criticul: Oamenii pun astazi un pret extrem de mare pe respectul fata de ceilalti; cu toate acestea, in interpretarile lor comice, multi dintre cei mai renumiti comici contemporani dau dovada de o lipsa de respect flagranta fata de altii. Dar cand oamenii nu reusesc sa se ridice la inaltimea idealului fata de care au o stima deosebita, exagerarea unor astfel de esecuri formeaza adesea baza comediilor de succes. Astfel, popularitatea actuala a actorilor comici care afiseaza lipsa de respect in spectacolele lor nu este deloc surprinzatoare. Pe care dintre afirmatiile de mai jos se bazeaza argumentul criticului?

Logica si rationament 2

Adversarii ideii de a le permite camioanelor cu remorca tripla sa utilizeze sistemul national de autostrazi gresesc cand afirma ca aceste camioane sunt mai periculoase decat alte vehicule comerciale. In partea de vest a tarii, in zone in care li se permite in prezent camioanelor cu remorca tripla sa circule pe anumite autostrazi, rata accidentelor pe mila este mai scazuta decat rata nationala pentru alte tipuri de vehicule comerciale. Cu siguranta, camioanele cu remorca tripla sunt mai sigure decat alte vehicule comerciale. Care dintre urmatoarele afirmatii, daca este adevarat, slabeste cel mai mult argumentul de mai sus?

Logica si rationament 2

Simptomele bolilor psihice se manifesta prin probleme comportamentale, cognitive si emotionale. Unii pacienti cu tulburari psihice pot fi tratati eficient prin psihoterapie. Dar in prezent se stie ca la unii pacienti tulburarile psihice sunt cauzate de dezechilibre chimice care le afecteaza creierul. Astfel, acesti pacienti pot fi tratati eficient numai cu medicamente care diminueaza sau corecteaza aceste dezechilibre. Pe care dintre presupunerile de mai jos se bazeaza argumentul?

Logica si rationament 2

Bill lucreaza cate cinci zile pe saptamana, cu exceptia perioadelor de concediu si a saptamanilor in care sunt sarbatori nationale. Patru zile pe saptamana lucreaza intr-o companie de asigurari; vinerea lucreaza ca fierar. Saptamana trecuta nu a fost nici o sarbatoare si Bill nu a fost plecat in concediu. Prin urmare, saptamana trecuta el trebuie sa fi lucrat la compania de asigurari in zilele de luni, marti, miercuri si joi. Care dintre ipotezele de mai jos este cea pe care se bazeaza argumentul?

Logica si rationament 2

Rhonda va vedea filmul maine dupa - amiaza numai daca Paul merge la concert maine dupa - amiaza. Paul nu va merge la concert decat daca Ted va fi de acord sa mearga la concert. Totusi, Ted refuza sa mearga la concert. Deci, Rhonda nu va vedea filmul maine dupa - amiaza. De care dintre variantele urmatoare este cel mai apropiat tipul de rationament prezentat mai sus?

Logica si rationament 2

Pinii albi ajunsi la maturitate intercepteaza aproape toata lumina soarelui care cade asupra lor. Ei lasa un strat gros de ace care se usuca imediat si cresc la inaltimi impresionante, astfel incat chiar si atunci cand sunt poieni mari printre acesti copaci, patrunde putina lumina in solul padurii. Din acest motiv, pinii albi nu pot regenera la propria umbra. Astfel, cand intr-o padure deasa nu sunt altfel de copaci in afara de pini albi, este sigur ca _______. Care dintre variantele de mai jos ar conchide argumentul in modul cel mai logic?

Logica si rationament 2

Star, o nava de pasageri, s-a scufundat datorita unei sparturi in carcasa, provocata probabil de un sabotaj. In mod obisnuit, cand o nava avand o spartura se scufunda atat de rapid cum s-a intamplat cu Star, apa nu patrunde in nava suficient de rapid ca nava sa fie complet plina cu apa cand ajunge pe fundul oceanului. Totusi, inundarea completa poate fi obtinuta prin sabotaj. Orice nava care se scufunda la mare adancime in ocean inainte de a fi complet inundata va face implozie. Fotografiile subacvatice facute la locul unde se afla epava vasului Star pe fundul oceanului, arata ca aceasta nu a facut implozie. Plecand de la informatiile de mai sus, care dintre afirmatiile urmatoare trebuie sa fie adevarata?

Logica si rationament 2

Sectorul industriei private incearca sa atraga cercetatori stiintifici cu inalta calificare oferindu-le salarii mari. Drept urmare, cei mai multi cercetatori din sectorul privat castiga in prezent cu 50% mai mult decat castiga cercetatori stiintifici cu aceeasi calificare angajati de guvern. Deci, daca cercetatorii stiintifici angajati de guvern nu sunt motivati mai mult de un simt al datoriei publice decat de propriile lor interese, e posibil ca guvernul sa piarda pe cei mai buni cercetatori in favoarea sectorului privat, de vreme ce nici unul dintre acesti cercetatori nu ar avea probleme in a gasi un serviciu in sectorul privat. Care dintre ipotezele de mai jos este cea pe care se bazeaza argumentul?

Logica si rationament 2

Intrebarea numarul din 20 - teste online de logica