´╗┐

Teste de logica: Logica rationala

teste online


     

Un director al Companiei Farmaceutice Rexx sustinea ca cheltuielile pentru dezvoltarea de noi vaccinuri solicitate de departamentul pentru sanatate ar trebui subventionate de guvern, deoarece comercializarea de vaccinuri va fi in perspectiva mai putin profitabila decat comercializarea oricarui alt produs farmaceutic. In sprijinul afirmatiei sale, directorul a aratat ca vanzarile de vaccinuri vor fi probabil mai scazute, deoarece un vaccin se administreaza fiecarui pacient doar o data, in timp ce medicamentele care combat maladiile si bolile cronice sunt administrate de mai multe ori unui pacient. Care dintre urmatoarele variante, daca este valabil, slabeste cel mai mult argumentul adus de directorul companiei in sprijinul afirmatiei sale referitoare la comercializarea vaccinurilor?

Logica rationala

Administratorul: Noua noastra retea de calculatoare, al carei scop este acela de a creste productivitatea, poate fi instalata in timpul zilei, ceea ce ar duce la perturbarea activitatii angajatilor nostri, sau noaptea, fapt care ar implica cheltuieli de instalare mai mari. De vreme ce este important sa facem economii, ar trebui sa instalam reteaua in timpul zilei. Pe care dintre variantele de mai jos le sustine argumentul administratorului?

Logica rationala

Arheologul: O mare corporatie s-a oferit de curand sa asigure fonduri pentru restaurarea unei asezari arheologice si pentru construirea de facilitati in scopul redarii acesteia publicului larg. Restaurarea va respecta teoriile cele mai avansate referitoare la cum arata asezarea la apogeul civilizatiei care a populat-o. Totusi, aceasta oferta ar trebui respinsa, deoarece multe parti ale asezarii contin dovezi ce nu au fost inca examinate. Care dintre urmatoarele principii, daca este valabil, justifica argumentul arheologului?

Logica rationala

In urma unor experimente, s-a descoperit ca o substanta pe care o contine marijuana, cunoscuta sub numele de THC, dezactiveaza virusii de herpes. In experimente anterioare, cercetatorii au descoperit ca virusii de herpes dezactivati pot transforma celulele sanatoase in celule cancerigene. Se poate trage concluzia ca consumul de marijuana poate cauza cancer. Care dintre urmatoarele, daca este valabil, slabeste cel mai mult acest argument?

Logica rationala

Scafandrii francezi au descoperit de curand o pestera mare situata de-a lungul coastei Marii Mediterane. Accesul la pestera este posibil numai printr-un tunel subacvatic. Interiorul pesterii este acoperit in totalitate de apa marii si contine numeroase stalagmite de mari dimensiuni, care sunt pilonii calcarosi ce se formeaza cand cad picaturi de apa in mod repetat in acelasi loc de pe fundul unei pesteri, lasand depuneri minerale care se acumuleaza in timp. Pe care dintre ideile de mai jos o sustine mai puternic informatia de mai sus?

Logica rationala

Pe langa ouale pe care le depune in propriul sau cuib, orice femela de rata salbatica va depune un ou in cuibul altei femele daca observa ca cealalta rata isi paraseste cuibul. In conditii naturale de clocit, acest comportament parazitar este relativ rar, deoarece cuiburile ratelor sunt foarte bine ascunse. Totusi, cand oamenii amplaseaza cutii - cuiburi pentru a le ajuta pe rate sa-si cloceasca ouale, de fapt submineaza eforturile de reproducere ale acestora. Aceste cutii - cuiburi puse de om sunt atat de aglomerate de ouale in plus incat doar cateva oua din acele cuiburi vor scoate pui, sau poate chiar nici unul. Pe care dintre variantele de mai jos o sustin mai puternic, daca e valabil, afirmatiile de mai sus?

Logica rationala

Esenta creativitatii sta in capacitatea de a compune variatiuni pe o tema data. Daca aruncam o privire asupra istoriei stiintei, de exemplu, vom vedea ca orice idee este cladita pe seama a o mie de idei legate de aceasta. O analiza atenta ne ajuta sa intelegem ca ceea ce numim o tema noua sau o noua descoperire este ea insasi, intotdeauna si fara exceptie, un fel de variatie, la un nivel profund, a unor teme anterioare. Daca toate afirmatiile din acest pasaj sunt adevarate, fiecare din cele de mai jos trebuie sa fie adevarate, cu exceptia:

Logica rationala

Milioane de lilieci femele isi cresc puii in Pestera Bracken. Desi toate mamele parasesc pestera noaptea, la intoarcere fiecare mama ajunge rapid aproape intotdeauna la puiul ei. De vreme ce tipetele emise de lilieci sunt singurele mijloace de a se gasi unii pe altii, iar un pui de liliac nu poate distinge tipatul emis de mama sa de cel emis de oricare alt liliac adult, este clar ca fiecare mama - liliac va recunoaste tipatul puiului ei. Pe care dintre variantele de mai jos incearca sa o sustina acest argument?

Logica rationala

O persoana careia i se face rau dupa ce a consumat un anumit fel de mancare, va capata de cele mai multe ori o aversiune puternica fata de mancarea din meniu care va avea mirosul cel mai pronuntat, indiferent daca acel fel de mancare i-a provocat starea de rau sau nu. Acest fenomen explica de ce copiii sunt cei mai predispusi sa capete aversiune puternica fata de anumite feluri de mancare. Care dintre variantele de mai jos, daca e valabil, ofera sustinerea cea mai puternica a acestei explicatii?

Logica rationala

Primele de asigurare in caz de accident sunt adesea mai mari pentru masinile de culoare rosie decat cele pentru masinile de alte culori. Pentru a justifica aceste taxe mai mari, companiile de asigurari sustin ca, in ansamblu, un procentaj mai mare de masini rosii e implicat in accidente decat al celor de alta culoare. Daca aceasta afirmatie este adevarata, atunci multe vieti ar putea fi salvate prin interzicerea totala a circulatiei masinilor de culoare rosie. Argumentul de mai sus prezinta carente deoarece:

Logica rationala

Biblioteca este pentru carte ceea ce este cartea pentru?

Logica rationala

Probabil nu este adevarat ca colica la nou nascuti este provocata de incapacitatea acestora de a tolera anumiti anticorpi care au fost descoperiti in laptele de vaca, de vreme ce simptomele colicii sunt depistate la sugari care sunt exclusiv alaptati la san. Care dintre afirmatiile de mai jos, daca este vreuna, slabeste cel mai mult argumentul de mai sus?

Logica rationala

Unii oameni promoveaza un nou amestec de plante ca remediu impotriva racelii obisnuite. Amestecul contine, printre altele, extracte de ruji purpurii si galbenele. O persoana suferind de raceala, sceptica in ceea ce priveste afirmatia ca acest amestec este un remediu eficient impotriva racelii, a argumentat: "Sa presupunem ca amestecul este un remediu eficient impotriva racelii. De vreme ce cei mai multi oameni raciti vor sa se insanatoseasca repede, ar insemna ca aproape toata lumea care sufera de raceala l-ar folosi. Prin urmare, de vreme ce sunt multi oameni care sufera de raceala dar nu folosesc amestecul, este clar ca acesta nu este eficient." Care dintre cele de mai jos descrie cel mai fidel metoda de rationament folosita de bolnavul de raceala pentru a trage concluzia argumentului?

Logica rationala

La data de 31 decembrie a fiecarui an, in tara Q se face un calcul al rezervelor complete de carbune disponibile ale tarii respective - adica, intreaga cantitate de carbune care a fost extrasa pe teritoriul tarii dar care nu a fost consumata. In anul 1991 aceasta cantitate a fost considerabil mai scazuta fata de 1990. Mai mult, tara Q nici nu a importat si nici nu a exportat carbune din 1970. Daca afirmatiile de mai sus sunt adevarate, care dintre afirmatiile urmatoare trebuie sa fie de asemenea adevarate, pe baza celor de mai sus?

Logica rationala

Un nou amestec de plante contra racelii contine, printre altele, extracte de ruji purpurii si galbenele. O persoana suferind de raceala, sceptica in ceea ce priveste afirmatia ca acest amestec este un remediu eficient impotriva racelii, a argumentat: "Sa presupunem ca amestecul este un remediu eficient impotriva racelii. De vreme ce cei mai multi oameni raciti vor sa se insanatoseasca repede, ar insemna ca aproape toata lumea care sufera de raceala l-ar folosi. Prin urmare, de vreme ce sunt multi oameni care sufera de raceala dar nu folosesc amestecul, este clar ca acesta nu este eficient." Fiecare dintre cele ce urmeaza este o premisa necesara argumentului adus de persoana sceptica ce sufera de raceala, CU exceptia:

Logica rationala

Durerile cronice de spate sunt cauzate de obicei de vertebrele afectate de hernie de disc sau degenerate. In cele mai multe cazuri, discul este afectat cu mult timp inainte ca boala cronica sa evolueze si, de fapt, unul din cinci oameni cu varsta peste 30 de ani are discul afectat de hernie sau degenerat dar nu prezinta simptome cronice. Daca durerea cronica apare mai tarziu intr-un astfel de caz, aceasta este provocata in general de o deteriorare a muschilor abdominali si spinali, datorata insuficientei de exercitii fizice. Pe care dintre variantele urmatoare, daca e valabil, o sustin mai puternic afirmatiile de mai sus?

Logica rationala

A trage la raspundere raufacatorii pentru faradelegile lor implica incapacitatea de a recunoaste ca actele criminale, ca de altfel toate actiunile, sunt in cele din urma rezultatul mediului care a format caracterul agentului. Nu raufacatorii, ci majoritatea oamenilor care se supun legii sunt cei care, prin actiunile lor, fac tot posibilul pentru a crea si a mentine acest mediu. Prin urmare, adevarata raspundere pentru faradelegi apartine oamenilor care se supun legii, datorita exclusiv actiunilor lor. Argumentarea afirmatiei de mai sus este cel mai mult expusa criticilor pe motiv ca:

Logica rationala

In urmatorul secol, se asteapta ca aceasta medie crescuta a temperaturii si umiditatii sa devina norma. Cu toate acestea, oamenii de stiinta anticipa ca recoltele anuale ale celor mai multe dintre cerealele cultivate in regiune vor scadea in urmatorul secol. Care dintre cele de mai jos, daca este vreuna, contribuie cel mai mult la dezlegarea paradoxului aparent al informatiei de mai sus?

Logica rationala

Stelele pitice brune - stele rosiatice care sunt mult prea reci pentru a arde hidrogenul - sunt foarte asemanatoare cu stelele pitice rosii, care sunt suficient de fierbinti pentru a arde hidrogenul. Stelele, cand s-au format, contineau cantitati semnificative de litiu. Toate stelele, in afara de piticii bruni care sunt mai reci, sunt suficient de fierbinti pentru a topi complet litiul, transformandu-l in heliu. In consecinta, orice stea care se constata ca nu contine litiu, nu face parte din categoria acestor stele pitice brune reci. Argumentul depinde de asumarea careia dintre deductiile de mai jos?

Logica rationala

Un raport asupra unui sondaj efectuat de guvern conchidea ca Center City se afla printre primele zece orase din tara cu cea mai ridicata rata de abandon scolar. Datele din sondaj au fost obtinute prin chestionarea tuturor rezidentilor orasului cu varsta peste 19 ani daca au absolvit liceul si prin procesarea procentajului celor care au raspuns negativ la aceasta intrebare. Un reprezentant oficial din invatamant a ridicat obiectii, sustinand ca procentajul nu pare corect in raport cu cifrele raportate de scoli. Pentru care dintre motivele de mai jos poate reprezentantul oficial critica cel mai bine modul in care au fost obtinute rezultatele prezentate in raportul asupra sondajului?

Logica rationala

Intrebarea numarul din 20 - teste online de logica