´╗┐

Teste din istorie: Istoria dacica

teste online


     

Intre ce ani a fost Burebista regele geto-dacilor?

Istoria dacica

Cine este intemeietorul statului dac?

Istoria dacica

Intre ce ani se incheie unificarea triburilor geto-dacice, cand Burebista incepe campania impotriva cellilor de pe Dunarea Mijlocie, din Bazinul Panonic?

Istoria dacica

Deceneu era un intelept al neamului dacilor care traia retras, ca un adevarat sihastru, intr-un tinut ascuns, unii cred ca pe muntele sfant al dacilor denumit Kogaionon. In ce an devine rege Deceneu?

Istoria dacica

Cum erau denumite cetatile dacice?

Istoria dacica

Intre ce ani a domnit marele rege dac Decebal?

Istoria dacica

Din cati soldati erau compuse legiunile si unitatile auxiliare cu ajutorul carora romanii au atacat Dacia in primul razboi dacic?

Istoria dacica

Cand are loc batalia de la Tapae, unde Decebal incearca sa opreasca inaintarea romana?

Istoria dacica

In ce an este silit Decebal sa incheie o pace zdrobitoare pentru Dacia sa darame zidurile cetatilor, sa cedeze o serie de teritorii si sa renunte la orice independenta in politica externa?

Istoria dacica

Cand a fost Charnabon un regele Getiei fiind mentionat de poetul si dramaturgul Sofocle din Colonos in piesa de teatru denumita "Triptolem", prin fraza: "Si Charnabon, care in timpurile de fata domneste peste geti"?

Istoria dacica

In ce secol a fost Moskon rege dacic peste regiunea de nord a Dobrogei?

Istoria dacica

Dromihete a fost conducatorul getilor din nordul Dunarii in jurul anului 300 i.e.n. Dromihete era un remarcabil diplomat astfel dupa ce l-a capturat pe Lysimachus, a facut un festin simbolic pentru acesta si generalii sai, tratandu-i cu cea mai buna mancare servita in farfurii de aur, in timp ce getii au mancat modest, in vase de lemn. Care era mesajul pe care dorea sa-l transmita Dromihete?

Istoria dacica

Cum a fost intarita pacea dintre geti si macedoneni?

Istoria dacica

Dicomes este fost rege al getilor din a doua jumatate a sec. I i.e.n, a carui stapanire includea, pe langa campia Munteniei, sud-estul Transilvaniei si sudul Moldovei. Pe cine il ajuta Dicomes amestecandu-se in luptele interne de la Roma?

Istoria dacica

Intre ce ani a fost Comosicus rege si mare preot al statului dac intracarpatic, urmas direct al lui Deceneu?

Istoria dacica

Ce teritoriu au pierdut daci in timpul domniei lui Comosicus?

Istoria dacica

Dacii se considerau nemuritori, pentru ei moartea fiind doar o trecere de la lumea materiala, la cea spirituala, cea a mortilor, peste care guverna, zeul lor, Zamolxes, astfel inaintea unor razboaie, sau in timpul secetelor, ei il trimiteau pe cel mai viteaz dintre tinerii daci, ca sol la Zamolxes. Care era ritualul de trimitere al solului?

Istoria dacica

Gebeleizis era reprezentat ca un barbat chipes, uneori cu barba care apare asezat pe tron, sau in chip de calaret, cu un arc in mana stanga insotit de un sarpe care coboara spre capul calului si de un vultur cu corn care tine in cioc un peste iar in gheare un iepure, alteori apare in chip de calaret luptator insotit de un caine ce poarta o lance pe care o arunca asupra unui porc mistret din fuga calului, sau in chip de calaret pasnic purtand in mana o torta ori un corn al abundentei. Cine este Gebeleizis?

Istoria dacica

Cine este Zamolxes?

Istoria dacica

Razboaiele dacice au reprezentat un triumf urias pentru Roma si armatele sale. Cate zile de sarbatoare a anuntat Traian in intreg imperiul dupa cucerirea Daciei?

Istoria dacica

Intrebarea numarul din 20 - teste online din istorie