´╗┐

Teste din stiinta: Inventatori romani

teste online


     

Un roman a fost primul cercetator care a sitetizat amfetamina, substanta cu actiune stimulatoare asupra sistemului nervos. Cum se numeste acest cercetator roman?

Inventatori romani

In 1974 un roman devenea laureat al premiului Nobel pentru medicina si fiziologie fiind decorat in Statele Unite cu Medalia Nationala pentru Stiinta in domeniul biologiei pentru descoperiri de pionierat in citologie. Studiile aprofundate ale savantului roman au dus la evidentierea unor particule din structura celulei care realizeaza sinteza proteinelor, numite ribozomi. Cum se numeste acest savant roman?

Inventatori romani

Descoperitorul insulinei este un profesor de psihologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, descoperire facuta in anul 1921. Insulina este hormonul secretat de pancreas, care regleaza metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor si mineralelor din organism. Cum se numeste acest savant roman?

Inventatori romani

Brevetul pentru primul stilou din lume a fost inregistrat la Viena, apoi la Paris in anul 1827 si apartine unui roman care a inventat un instrument de scris cu rezervor pe care il denumeste "Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala". Cum se numeste acest cercetator roman?

Inventatori romani

Primul scaun ejectabil a fost conceput de un roman sub forma unui scaun detasabil prevazut cu doua parasute, care se ejecta vertical printr-o deschizatura a aeronavei sau a oricarui vehicul folosit. Cum se numeste inventatorul scaunului ejectabil?

Inventatori romani

Motorul cu reactie, inventat si construit de un roman, descoperire ce a revolutionat complet constructia motoarelor de avioane, ducand la ceea ce astazi reprezinta pentru noi un mijloc de transport eficient, rapid, fara de care nu putem trai: avionul cu reactie. Acest motor era compus dintr-un motor-piston cu patru cilindri, racit cu apa si dezvolta 50 de cai-putere la 1000 de rotatii pe minut. Cum se numeste inventatorul motorului cu reactie?

Inventatori romani

Gerovitalul a fost descoperit de un medic roman specialist in gerontologie, academician din 1974 si director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie, care a evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital sau vitamina H3. Cum se numeste inventatoarea gerovitalului?

Inventatori romani

Vaccinul antiholeric a fost inventat de un academician, medic, microbiolog, profesor universitar roman, fondator al scolii romanesti de imunologie si patologie experimentala care a desfasurat o bogata activitate de cercetare privind vibronul holeric si vaccinarea antiholerica. Pe baza cercetarilor desfasurate in aceasta directie, medicul a pus la punct o metoda de vaccinare antiholerica folosita si astazi in tarile unde se mai semnaleaza cazuri de holera. Cum se numeste acest savant roman?

Inventatori romani

In Muzeul National Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucuresti exista un obiect de patrimoniu, este vorba despre "Pila termoelectrica cu temperatura uniforma", realizata in 1950. Aceasta pila electrica, de productie romaneasca, furnizeaza energie de 56 de ani, fara intrerupere. Pila a fost inventata de un om de stiinta, inginer, fizician si inventator care a declarat, cu o jumatate de secol in urma, ca ea va functiona vesnic. Cum se numeste inventatorul?

Inventatori romani

Parintele ciberneticii este un roman care la Congresul International de Medicina Militara din Bucuresti din 1937. anunta aparitia operei sale capitale "Psihologia consonatista", lucrare prin care face publica prima varianta a conceptiei cibernetice generalizate si demonstreaza caracterul multi si interdisciplinar al acesteia. Cum se numeste parintele ciberneticii?

Inventatori romani

Diorama este o reprezentare spatiala a unei portiuni de peisaj, in care se expun, in muzee, animale impaiate, manechine si diverse alte obiecte asemanatoare, in scopul infatisarii unui ecosistem si crearii impresiei unui peisaj real. Primul care s-a gandit la aceasta forma de incadrare a naturii in peisajul citadin a fost naturalist, biolog, zoolog, ecolog si profesor universitar roman. Cum se numeste acest profesor universitar?

Inventatori romani

Savant, explorator, speolog si biolog roman, considerat fondatorul biospeologiei. A participat la expeditia antarctica cu nava Belgica, in timpul acesteia realizand 60 de volume cu contributie stiintifica. In timpul lungii ierni, el a avut ocazia sa studieze viata balenelor, pinguiilor si a altor pasari acvatice, descoperind in 1904 un crustaceu orb , adaptat conditiilor subpamantene, in pestera " Cueva del Drach", lucru considerat a fi primul pas in fondarea biospeologiei, tot el a infiintat primul institut de speologie din lume si a predat primul curs de biologie generala din Romania. Cum se numeste acest savant roman?

Inventatori romani

Inginer, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale, a construit primul avion din lume fuselat aerodinamic. Inventatorul a zburat deasupra Campului Cotroceni cand a fost efectuat si primul zbor de pe suprafata Romaniei. Cum se numeste inventatorul si pionierul aviatiei?

Inventatori romani

Academician, inginer, constructor, ministru si pedagog care este cunoscut pentru podul de la Cernavoda, care facea legatura dintre Dobrogea si Marea Neagra . Desi proiectul initial a fost proiectat de Gustave Eiffel, celebru pentru Turnul Eiffel, constructorul roman a fost cel care a reusit cel mai lung pod din acea perioada, functional si astazi. Cum se numeste acest inventator roman?

Inventatori romani

Inventator si publicist roman care a parasit tara din cauza regimului politic si s-a mutat la Paris unde impreuna cu Just Buisson construieste un motor bazat pe forta de propulsie a unor gaze, o alternativa a motorului electric.Cum se numeste acest inventator?

Inventatori romani

Fizician, inventator, profesor la Universitatea din Iasi, membru al Academiei Romane este fondatorul invatamantului electrotehnic din Romania si colaborator al sotilor Curie. A avut contributii in domeniile electricitatii si fizicii razelor X, a inventat dielectrina si a construit electroscopul. Cum se numeste acest inventator?

Inventatori romani

Chimist, arhitect si profesor, inventatorul becului de gaz, cu regulator de curent, in 1890 obtine brevet pentru realizarea inventiei sale, arzatorul cu mecanism de reglare a raportului dintre aer si gaz, "becul" sau produce o flacara mai fierbinte decat Becul Bunsen si deci este superior acestuia. Folosirea acestui tip de arzator este raspandita in Romania, dar si in intreaga lume. Cum se numeste acest inventator?

Inventatori romani

Bacteriolog si morfopatolog roman, fondator al scolii romanesti de Microbiologie, academician din 1893. Este unul dintre fondatorii microbiologiei moderne, autor al primului tratat de bacteriologie din lume. A pus in evidenta, pentru prima data in domeniul medicinei, corpusculii Babes-Negri cu valoare diagnostica, in celulele creierului animalelor bolnave de turbare, a descoperit peste 50 de microbi noi si a preconizat metode noi de colorare a bacteriilor si a ciupercilor. Cum se numeste acest cercetator?

Inventatori romani

Fizician, profesor universitar si inventator roman care a descoperit efectul Procopiu de depolarizare a luminii. Membru al Academiei Romane, premiat al Academiei Romane, Doctor honoris causa al Politehnicii din Iasi, membru al Comisiei mondiale pe anul 1970 de propuneri pentru Premiul Nobel la Fizica, membru al multor societati stiintifice romane si straine. Descoperitor al Magnetonului Bohr-Procopiu in anul 1919 cand insa nu i s-a acorda Premiul Nobel dintr-o neglijenta a comisiei. Cum se numeste acest savant roman?

Inventatori romani

Inventator care a proiectat si realizat in anul 1915 un tun antiarean de 57 mm, cu tragere rapida, cu un focos cu lunga durata de ardere, si afetul pentru tunurile de 150 mm, fiind si organizatorul artileriei antiaeriene romane din Primul Razboi Mondial. Cum se numeste acest inventator?

Inventatori romani

Intrebarea numarul din 20 - teste online din stiinta