´╗┐

Teste de inteligenta: Inteligenta si ratiune

teste online


     

Un tren parcurge jumatate dintr-o calatorie cu 30 km/h iar cealalta jumatate cu 60 km/h. Cate minute i-au fost necesare trenului sa parcurga drumul daca acesta are 20 de kilometri?

Inteligenta si ratiune

Drumul national DN76 si DN 187 au impreuna o lungime de 850 de kilometri, iar DN 187 este cu 250 de kilometri mai scurt decat DN76. Cati kilometri are DN76?

Inteligenta si ratiune

John si Samuel sunt pasionati ai curselor de cai fapt pentru care au pariat si saptamana trecuta. John a pierdut 68 de dolari in primele 2 curse cu 6 dolari mai mult la a doua fata de prima, dar a pierdut cu 4 dolari mai putin decat Samuel la a doua cursa. Cati dolari a pierdut Samuel la aceasta a doua cursa?

Inteligenta si ratiune

O gospodina merge la piata si cu 50 de lei a cumparat 100 de bucati de diferite fructe. Preturile fructelor sunt urmatoarele: pepene verde 5 lei bucata, merele 1 leu bucata, prunele 10 bani bucata. Cate bucati din fiecare fel de fructe au fost cumparate?

Inteligenta si ratiune

Dintr-un bustean de forma cilindrica trebuie taiata o grinda dreptunghiulara de volum maxim. Ce forma trebuie sa aiba sectiunea grinzii?

Inteligenta si ratiune

Dintr-o tabla circulara (cerc) trebuie sa confectionam partea conica a unei palnii, motiv pentru care vom taia din tabla un sector, iar partea ramasa o vom indoi sub forma de con. Cate grade trebuie sa aiba sectorul astfel taiat pentru ca acest con sa aiba capacitate maxima?

Inteligenta si ratiune

La ce inaltime deasupra mesei trebuie sa fie asezata flacara unei lumanari astfel ca ea sa lumineze cel mai bine o moneda aflata pe masa?

Inteligenta si ratiune

Impartiti un numar de 6 cifre in doua jumatati egale (de cate 3 cifre fiecare). Cele doua numere obtinute se aduna si rezultatul se ridica la patrat. Se obtine numarul initial. Toate numerele folosite sunt nedegenerate, adica prima cifra este nenula. Care este acesta?

Inteligenta si ratiune

Intr-o urna se gasesc 10 bile, numerotate de la 1 la 10 care sunt scoase succesiv, cate o bila din urna si asezata pe masa, pe un singur rand, dupa urmatoarea regula: daca pe masa se afla un numar par de bile, noua bila va fi asezata exact la mijloc, daca pe masa se afla un numar impar de bile, noua bila va fi asezata la sfarsit, in dreapta sirului. Dupa ce au fost scoase toate bilele din urna, a rezultat urmatoarea secventa de numere 5, 9, 2, 4, 10, 7, 6, 1, 8, 3. Care este ordinea in care au fost scoase bilele din urna?

Inteligenta si ratiune

Patru perechi de prieteni merg la un bal mascat unde fiecare barbat poarta un costum dintr-o singura culoare: rosu, verde, galben sau albastru, iar sotiile poarta o rochie de culoare rosie, verde, galbena sau albastra. Nici o pereche nu se imbraca in aceeasi culoare iar domnul imbracat in verde este sotul doamnei in rosu daca si numai daca domnul in galben este casatorit cu doamna in rochie albastra. Domnul imbracat in galben este sotul doamnei in rosu daca si numai daca sotia domnului in verde este doamna care poarta rochie galbena. Domnul costumat in rosu si doamna in albastru sunt casatoriti daca si numai daca doamna cu rochie rosie este sotia domnului in costum Verde. In ce culoare este imbracata sotia barbatului in rosu?

Inteligenta si ratiune

Un acrobat de la circ aflat pe bicicleta se invarte in jurul arenei, efectuand o rotatie completa intr-un minut. Un urs pe alta bicicleta, ce merge in sens invers, se intalneste cu acrobatul la fiecare 20 secunde. In cat timp parcurge ursul o rotatie completa in jurul arenei?

Inteligenta si ratiune

Un farmacist dispune de 4 greutati a, b, c, d, cu ajutorul carora poate cantari orice cantitate de i grame (i=1,2,..,40), necesara pentru retetele sale. Ce valori au a,b,c,d daca se stie ca fiecare cantitate de i grame (i=1,2,..,40) trebuie obtinuta printr-o singura cantarire?

Inteligenta si ratiune

Andrei, Marta, Dan, Ioana si Vasile au format un grup de discutii, in care fiecare se identifica printr-un cod bazat pe literele numelui. Codurile lor sunt: Andrei51, Marta53, Dan19, Ioana40 si Vasile68. Ulterior, in grup a fost acceptat si Radu. Ce cod va avea Radu?

Inteligenta si ratiune

Un agricultor care vindea fructe la piata avea 8 cosuri, unele cu mere, iar celelalte cu prune. Cosurile contineau 67, 62, 35, 34, 30, 25, 19 si respectiv, 17 fructe. Un mar costa de trei ori mai mult decat o pruna. Un grup de straini s-a oprit iar unul dintre ei a cumparat un numar de cosuri cu mere, pentru care a platit echivalentul a 11.88 Euro, iar un altul a cumparat un anumit numar de cosuri cu prune, pentru care a platit aceeasi suma echivalenta. Asta l-a lasat pe agricultor doar cu un cos cu mere. Cat valora ultimul cos ramas?

Inteligenta si ratiune

In trecut numerele de inmatriculare erau formate din doua numere si cateva cifre. Daca un anumit locuitor din Vaslui avea numarul de inmatriculare VS - 102, un locuitor din Iasi avea numarul de inmatriculare IS - 45 si unul din Mures MS - 91, cat avea locuitorul din Constanta?

Inteligenta si ratiune

La intrebarea: ce numere sunt egale cu suma factorialelor cifrelor lor sunt posibile patru raspunsuri. Trei dintre acestea sunt: 1, 2 si 145. Care este al patrulea numar?

Inteligenta si ratiune

Pentru a trece de un test studentii trebuiau sa raspunda la 30 de intrebari. Un raspuns corect valoreaza 7 puncte, iar unul gresit scade punctajul cu 12 puncte. Se considera raspunsuri gresite si cele la care nu s-a dat un raspuns. Un student a reusit sa stranga 77 puncte. Cate raspunsuri gresite a dat studentul?

Inteligenta si ratiune

Gasiti cel mai mic numar intreg pozitiv N cu proprietatea urmatoare: pentru orice cifra (0,1,..,9) exista cel putin un divizor al lui N care se termina cu aceasta cifra. Care este acest numar?

Inteligenta si ratiune

Daca incercam sa reprezentam numarul 6 ca suma de numere intregi pozitive al caror produs este maxim posibil, rezultatul ar fi 3 + 3, deoarece 3 X 3 = 9, orice alte descompuneri (1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1, 1 + 1 + 2 + 2, 1 + 2 + 3, 1 + 1 + 1 + 3 etc) conduc la produse mai mici. Daca in loc de 6 alegem numarul 50, care este valoarea maxima a produsului termenilor care insumati fac 50?

Inteligenta si ratiune

La un magazin de jucarii, parintii a patru copii au venit si le-au cumparat acestora ursuleti de plus. Cei patru copii, in varsta de 1, 2, 3 si 4 ani au primit unul, doi, trei sau patru ursuleti, insa nu neaparat in aceasta ordine. Astfel, Doru are mai multi ursuleti decat varsta lui. Sorin este mai mare decat Matei. Doar un copil are un numar de ursuleti egal cu varsta lui. Paul, care este cel mai tanar, are mai putini ursuleti decat Sorin, iar copilul de 3 ani are doi ursuleti. Ce varsta are fiecare copil si cati ani si cati ursuleti a primit Sorin?

Inteligenta si ratiune

Intrebarea numarul din 20 - teste online de inteligenta