´╗┐

Teste de logica: Inteligenta logica

teste online


     

Criticul: Oamenii pun astazi un pret extrem de mare pe respectul fata de ceilalti; cu toate acestea, in interpretarile lor comice, multi dintre cei mai renumiti comici contemporani dau dovada de o lipsa de respect flagranta fata de altii. Dar cand oamenii nu reusesc sa se ridice la inaltimea idealului fata de care au o stima deosebita, exagerarea unor astfel de esecuri formeaza adesea baza comediilor de succes. Astfel, popularitatea actuala a actorilor comici care afiseaza lipsa de respect in spectacolele lor nu este deloc surprinzatoare. Pe care dintre afirmatiile de mai jos se bazeaza argumentul criticului?

Inteligenta logica

Firma de avocati Sutherlin, Perez si Asociatii este una dintre firmele cele mai pline de succes, a carei specializare principala este asigurarea apararii in procese penale. De fapt, firma are o rata de peste 90% a achitarilor in asemenea procese. Dalton este un avocat specializat in primul rand in procese de divort, deci Dalton cu siguranta nu poate fi membru al firmei Sutherlin, Perez si Asociatii. Rationamentul din acest argument prezinta carente deoarece:

Inteligenta logica

Adversarii ideii de a le permite camioanelor cu remorca tripla sa utilizeze sistemul national de autostrazi gresesc cand afirma ca aceste camioane sunt mai periculoase decat alte vehicule comerciale. In partea de vest a tarii, in zone in care li se permite in prezent camioanelor cu remorca tripla sa circule pe anumite autostrazi, rata accidentelor pe mila este mai scazuta decat rata nationala pentru alte tipuri de vehicule comerciale. Cu siguranta, camioanele cu remorca tripla sunt mai sigure decat alte vehicule comerciale. Care dintre urmatoarele afirmatii, daca este adevarat, slabeste cel mai mult argumentul de mai sus?

Inteligenta logica

Un bec produs de curand este mult mai economic decat becurile conventionale: costa numai de trei ori mai mult decat becurile conventionale insa rezista pana la de zece ori mai mult decat acestea. In ciuda eforturilor sustinute ale producatorului de a face publicitate avantajelor oferite de noul bec, un analist prevede ca vanzarile la aceste becuri vor fi foarte scazute. Fiecare dintre afirmatiile de mai jos, daca este adevarata, sustine ceea ce anticipa analistul, cu exceptia:

Inteligenta logica

La fiecare 50 de caini care contracteaza o anumita boala, unul dintre ei va muri de acea boala. Exista un vaccin care teoretic este eficient 100% in prevenirea acestei boli. De vreme ce riscul de deces in urma complicatiilor aparute de la vaccinare este de 1 la 5.000 de vaccinari, este prin urmare mai sigur pentru un caine sa fie vaccinat decat sa nu fie vaccinat. Care dintre variantele de mai jos ar fi mai util de stiut pentru a face o evaluare a argumentului?

Inteligenta logica

John lucreaza cate cinci zile pe saptamana, cu exceptia perioadelor de concediu si a saptamanilor in care sunt sarbatori nationale. Patru zile pe saptamana lucreaza intr-o companie de asigurari; vinerea lucreaza ca fierar. Saptamana trecuta nu a fost nici o sarbatoare si John nu a fost plecat in concediu. Prin urmare, saptamana trecuta el trebuie sa fi lucrat la compania de asigurari in zilele de luni, marti, miercuri si joi. Care dintre ipotezele de mai jos este cea pe care se bazeaza argumentul?

Inteligenta logica

Anunt: Un economist renumit a determinat ca dintre persoanele care au folosit computere la locul de munca anul trecut si aveau si computere portabile (laptops) au castigat in medie cu 25% mai mult decat cele care nu au avut. Rezulta clar de aici ca detinerea unui computer portabil a avut drept rezultat un serviciu mai bine platit. Care dintre variantele urmatoare identifica o eroare de rationament in argument?

Inteligenta logica

Aproape toata corespondenta pe care adresa este scrisa corect ajunge la destinatie in decurs de doua zile lucratoare de la data expedierii. De fapt, corespondenta pe care adresa este scrisa corect ajunge in mai mult timp numai cand plicul este deteriorat in timpul tranzitului. Totusi, in general, cea mai mare parte a corespondentei ajunge la destinatie in decurs de trei sau mai multe zile dupa ce a fost expediata. Daca afirmatiile de mai sus sunt adevarate, care dintre variantele urmatoare trebuie sa fie adevarata?

Inteligenta logica

Gropile de gunoi nu dauneaza animalelor salbatice. Dovezile sunt furnizate de rezervatia Masai - Mara din Kenya, unde babuinii care folosesc gropile de gunoi de pe rezervatie ca sursa de hrana se maturizeaza mai repede si au mai multi urmasi decat babuinii din rezervatie care nu cauta de mancare in gropile de gunoi. Fiecare dintre afirmatiile de mai jos, daca este adevarat, risipeste indoielile referitoare la argument, cu exceptia:

Inteligenta logica

Simptomele bolilor psihice se manifesta prin probleme comportamentale, cognitive si emotionale. Unii pacienti cu tulburari psihice pot fi tratati eficient prin psihoterapie. Dar in prezent se stie ca la unii pacienti tulburarile psihice sunt cauzate de dezechilibre chimice care le afecteaza creierul. Astfel, acesti pacienti pot fi tratati eficient numai cu medicamente care diminueaza sau corecteaza aceste dezechilibre. Pe care dintre presupunerile de mai jos se bazeaza argumentul?

Inteligenta logica

La o firma de curierat exista Cinci cutii denumite cu literele de la A la E si sunt puse una peste alta in ordine descrescatoare alfabetic, cutia A fiind cea mai sus. Curierul ia primele trei cutii de jos si le muta sus pastrandu-le aceiasi ordine, dupa care vine alt curier ce repeta aceiasi procedura de doua ori. Ce cutie se afla acum in partea de jos?

Inteligenta logica

Obsesia economistilor cu consumul ca o masura a bunastarii economice ne-a impiedicat sa intelegem care este adevarata natura a bunastarii economice. Suntem foarte putin satisfacuti cand ni se deterioreaza hainele, ni se depreciaza automobilele sau cand se termina benzina in rezervoare si trebuie inlocuita. Autorul sustine ca:

Inteligenta logica

Motivul pentru care Larson nu poate indeplini sarcina este ca are programata in acelasi timp o activitate pe care nu o poate evita. Pe de alta parte, motivul pentru care Franks nu poate indeplini misiunea este ca nu prea are agresivitatea solicitata de sarcina. Prin urmare, sarcina trebuie sa-i fie alocata lui Parker, singurul sef din serviciul de transport in afara lui Larson si Franks. De care dintre presupunerile urmatoare depinde argumentul:

Inteligenta logica

Increderea, care nu poate exista in absenta respectului reciproc, este esentiala in cazul oricarei relatii de durata, personala sau profesionala. Totusi, relatiile personale, cum ar fi casatoria sau prietenia, mai au nevoie in plus de afinitatea naturala. Daca o relatie personala trebuie sa dureze, trebuie sa fie sustinuta de cei doi piloni ai respectului reciproc si ai afinitatii. Daca afirmatiile de mai sus sunt adevarate, atunci care dintre urmatoarele trebuie sa fie, de asemenea, adevarata?

Inteligenta logica

Costul mediu al produselor de bacanie va creste din nou luna viitoare. In consecinta, ne putem astepta ca untul si ouale sa coste mai mult luna viitoare. Rationamentul viciat din argumentul de mai sus creeaza un paralelism foarte apropiat cu unul dintre rationamentele urmatoare. Care este acesta?

Inteligenta logica

Biologii au observat anormalitati de reproducere a pestilor care traiesc in apele aflate imediat in avalul fabricilor de hartie. O cauza posibila ar fi dioxina pe care fabricile de hartie o elibereaza zilnic si care poate altera concentratia de hormoni a pestilor. Totusi, este putin probabil ca dioxina sa fie cauza, deoarece pestii isi recupereaza concentratiile normale de hormoni relativ repede cand fabricile isi inceteaza ocazional activitatea si dioxina se descompune foarte incet in mediul inconjurator. Care dintre urmatoarele afirmatii, daca ar fi adevarata, ar slabi foarte mult forta argumentului initial?

Inteligenta logica

In practica, guvernul va avea ultimul cuvant de spus cu privire la drepturile cetateanului, deoarece politia va face ce spun functionarii guvernului si instantele. Asta nu inseamna insa ca perspectiva guvernului este in mod necesar si cea corecta; oricine care crede ca asa e, trebuie sa considere ca cetatenii au doar acele drepturi morale pe care guvernul alege sa le acorde, ceea ce inseamna ca nu au deloc drepturi morale. Care dintre urmatoarele exprima cel mai corect concluzia argumentului?

Inteligenta logica

Exista dovezi care sugereaza ca stramosii nostri din caverne isi slefuiau majoritatea silexurilor mult mai mult decat ar fi fost necesar pentru vanatoare. Prin urmare se pare ca oamenii primitivi detineau simt estetic. Care dintre urmatoarele afirmatii, daca ar fi adevarata, ar slabi foarte mult forta argumentului initial?

Inteligenta logica

Criticul literar: Adesea, mostenitorii unui scriitor de succes se decid sa publice manuscrisele si scrisorile ramase de pe urma autorului decedat, indiferent de meritele lor artistice. Totusi, multi autori au manuscrise despre care considera ca nu ar trebui sa fie publicate si de care nu ar dori sa fie asociat in mod public numele lor nici chiar dupa moarte. Prin urmare, un scriitor de succes care decide sa nu publice un manuscris recent terminat ar trebui sa-l distruga imediat. Care dintre afirmatiile urmatoare, daca ar fi adevarata, pune cel mai puternic sub semnul indoielii, temeinicia sfatului criticului literar?

Inteligenta logica

Daca piesa ar fi reusita, ar fi adaptata pentru un film sau ar fi jucata la Festivalul Deceniului. Dar nu are succes. Trebuie, din pacate, sa concluzionam ca nici nu va deveni un film si nici nu va fi jucata la Festivalul Deceniului. Rationamentul argumentului este viciat deoarece argumentul:

Inteligenta logica

Intrebarea numarul din 20 - teste online de logica