´╗┐

Teste din geografie: Fenomene meteorologice

teste online


     

Cum se numeste fenomenul meteorologic in care distributia spatiala a presiunii atmosferice, este un camp scalar ce se caracterizeaza printr-un sistem de suprafete de egala presiune, adica izobarice?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic in care apare o variatie neregulata, neperiodica si uneori brusca, a unui element meteorologic?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic in care procesul de degradare a scoartei terestre apare datorita agentilor meteorologici si hidrologici?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic sinoptic care se produce atunci cand un anticiclon cold-inalt, se dezvolta deasupra latitudinilor medii, bareaza transportul vestic si deviaza traectoriile ciclonilor si anticiclonilor mobili de la directia obisnuita vest-est?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic optic ce consta intr-o stralucire intensa observata pe cerul nocturn in regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vant solar in campul magnetic terestru?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic in care precipitatiile sunt de scurta durata dar puternice si provin din nori convectivi, cu picaturile de precipitatii mari?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic la care aerului umed trebuie sa se raceasca ca sa devina saturat in prezenta apei pure, fara schimbarea presiunii si a raportului de amestec?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic optic care se manifesta prin aparitia pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci cand lumina soarelui se refracta in picaturile de apa din atmosfera.

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic ce apare in urma actiunii de protectie a atmosferei in procesul schimbului radiativ de caldura al Pamantului cu spatiul interplanetar?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic de miraj multiplu, in care obiectele indepartate se vad multiplicat si cu diferite deformatii?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic in care apare un arc luminos rezultat in urma unui proces de descarcare electrica cauzat de o diferenta de potential electrostatic, fenomen ce are loc intre nori incarcati cu sarcini electrice diferite sau intre nor si pamant?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic reprezentat de un ansamblu de particule de praf sau nisip ridicate violent de pe sol de catre un vant puternic si transportate la inaltimi si distante foarte mari?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic optic asemanator unui inel de lumina in jurul lunii sau a soarelui si care este datorat refractiei luminii, la trecerea printre cristale de gheata?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic in care fulgii de zapada aflati in coborarea spre sol se topesc partial datorita aerului mai cald ce se gaseste la un moment dat in zonele joase ale atmosferei?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic in care precipitatiile sunt solide, sub forma unor granule de gheata, albe si mate de forma sferica sau uneori conice cu diametru cuprins intre 2-5 milimetri?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic caracterizat prin deplasarea pe verticala a picaturilor de ploaie dintr-un nor aflat la inaltimi medii, adica de peste 2000 de metri pana la inaltimi joase cuprinse intre 600-1000 de metri, cand, datorita curentilor ascendenti sau datorita aerului foarte cald, picaturile de ploaie fie se ridica in atmosfera fie se evapora?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic in care un strat de gheata densa, mata sau transparenta, se depune pe sol si pe obiecte mai ales pe partea expusa vantului, ca urmare a inghetarii picaturilor de ploaie supraracite sau a inghetarii picaturilor de apa ce cad pe o suprafata puternic racita?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic in care exista in atmosfera suspensii de particule solide extrem de mici, invizibile cu ochiul liber dar suficient de numeroase pentru a da aerului un aspect opalescent?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul meteorologic care se produce prin inghetarea, inainte de a atinge solul, a picaturilor de ploaie ce strabat un strat atmosferic inferior cu temperatura negativa si este compusa din granule sferice de gheata transparenta, cu diametrul de 1-3 milimetri?

Fenomene meteorologice

Cum se numeste fenomenul metereologic ce face parte din categoria precipitatiilor formate indeosebi seara sau in cursul diminetii, cand datorita raciri aerului, vaporii de apa existenti la suprafata solului se condenseaza pe diferite obiecte de pe sol sub forma picaturilor de apa?

Fenomene meteorologice

Intrebarea numarul din 20 - teste online din geografie