Teste online din limba romana

teste din limba romana - pagina 7

Teste din limba romana: Cuvinte accentuate corect 1

Cuvinte accentuate corect 1

Accentul reprezinta pronuntare mai intensa, mai accentuata sau pe un ton mai inalt etc. a unei silabe sau litere din alfabet dintr-un cuvant sau a unui cuvant dintr-un grup sintactic. Accentul nu are un loc fix, in sensul ca locul lui nu este determinat cu necesitate de structura fonetica a cuvantului si de aceea nu se pot da, pentru limba romana, reguli de accentuare. Insa se pot face unele observatii privitoare la locul accentului in limba romana, bazate pe cercetarea frecventei diferitelor tipuri de accentuare. Accentul din limba romana sta in mod frecvent pe una dintre ultimele doua silabe ale cuvantului. De obicei, cuvintele terminate in consoana sunt accentuate pe ultima silaba (felinár), iar cuvintele terminate in vocala sunt accentuate pe silaba penultima - feméie. Atunci cand ultimul sunet al cuvantului este a, cu exceptia cazurilor in care a este articol, ca in casa, accentul cade pe ultima silaba - musacá, tremurá.

Start test

Teste online: Testul numarul 25 din categoria teste online din limba romana

Teste din limba romana: Cuvinte accentuate corect 2

Cuvinte accentuate corect 2

Accentul pune in evidenta pronuntarea mai intensa a unei silabe din structura unui cuvant, astfel in limba romana, accentuarea corecta a unor cuvinte poate ridica, uneori, anumite probleme, deoarece accentul este liber, putand fi pe silaba finala - de-còr, pe silaba penultima - bí'-ne, pe antepenultima - gí'-ne-re, pe a patra silaba - chél-ne-ri-ta etc. In cursul flexiunii formele pe care le iau cuvintele sunt in functie de categoriile specifice numar, gen, persoana, conjugare etc. pentru a exprima diferite raporturi gramaticale. Accentul ramane, de multe ori, stabil, dar sunt si situatii in care se schimba: nó'ra - nuróri, sóra - suróri, zè'ro - zeró'uri, rá'dio - radióuri, adusè'i - adúseram, cá'nta - cantá' etc. In general, pentru un vorbitor nativ de limba romana, pronuntarea corecta a cuvintelor se invata prin uzul limbii, fara a fi nevoie de prea multe teoretizari.

Start test

Teste online: Testul numarul 26 din categoria teste online din limba romana

Teste din limba romana: Sinonime

Sinonime

Sinonimele sunt cuvinte cu forme diferite dar care au acelasi sens si sunt folosite pentru a nuanta si a preciza ideea expusa in cadrul unei comunicari. Sinonimele au diferite grade de echivalenta intre ele, insa, in general, nu exista echivalenta perfecta a cuvintelor existente intr-o limba. Sinonimele pot fi clasificate in trei categorii: sinonime totale care pot fi absolute sau perfecte, partiale care pot fi relative sau imperfecte si polisemantice, adica aproximative. Tu cat de bine stapanesti acest domeniu?

Start test

Teste online: Testul numarul 27 din categoria teste online din limba romana

Teste din limba romana: Antonime

Antonime

Antonimele sunt cuvinte ale caror sensuri au anumite trasaturi semantice opuse. In acelasi timp, aceste cuvinte au si o trasatura supraordonata comuna, cum ar fi de exemplu, succes si esec deoarece acestea se opun prin majoritatea trasaturilor semantice, dar au si o trasatura comuna, un anumit rezultat care, intr-un caz este favorabil, iar in celalalt, nefavorabil, iarna si vara - anotimpuri, mare si mic - se refera la dimensiunile obiectelor, a urca si a cobori - vizeaza deplasarea in spatiu. Tu cat de bine stapanesti acest domeniu

Start test

Teste online: Testul numarul 28 din categoria teste online din limba romana

« 4 5 6

7

8 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct