Teste online din limba romana

teste din limba romana - pagina 5

Teste din limba romana: Gramatica uzuala a limbii romane 10

Gramatica uzuala a limbii romane 10

Gramatica structurala sau structuralista se bazeaza pe conceptia caracterului de sistem al limbii organizate intr-o structura ale carei elemente se identifica si se definesc prin opozitii specifice, precum si a dihotomiilor: limba - vorbire (dezvoltata de Eugen Coseriu ca tip - sistem - norma - vorbire), invarianta - varianta, forma - substanta; sintagmatic - paradigmatic, propunand noi tipuri de analiza: analiza in constituenti imediati, analiza contextuala (distributionala / distributiva si combinatorie).

Start test

Teste online: Testul numarul 17 din categoria teste online din limba romana

Teste din limba romana: Despartirea in silabe 1

Despartirea in silabe 1

In limba romana exista doua moduri de a desparti cuvintele in silabe, in functie de scopul urmarit: fonetic sau morfologic. Un exemplu ilustrativ este cuvantul "inegal", pentru care regulile morfologice impun silabisirea "in-e-gal". Ea este determinata de faptul ca acest cuvant este compus din prefixul de negatie "in" si adjectivul "egal". Din punct de vedere fonetic insa silabisirea naturala este i-ne'gal. Aceeasi diferenta apare atunci cand se despart in silabe grupuri de cuvinte care se pronunta legat. De exemplu, propozitia "Am adus un ac" se silabiseste in scris doar prin taierea cuvantului adus: "Am a-dus un ac". Fonetic insa, la o pronuntare normala, propozitia se transcrie a-ma'du-su'nac, prin trecerea consoanelor finale la inceputul cuvintelor care incep cu vocale.

Start test

Teste online: Testul numarul 18 din categoria teste online din limba romana

Teste din limba romana: Despartirea in silabe 2

Despartirea in silabe 2

Silaba se defineste ca fiind un segment din lantul vorbirii compus din unul sau mai multe foneme, adica sunete elementare pronuntate neintrerupt intr-un singur efort respirator. Orice silaba are ca element principal inevitabil o vocala sau, in unele limbi, o consoana sonanta. Elementul principal poate fi insotit de consoane, semivocale sau grupuri consonantice si semivocalice dispuse inainte, dupa, sau de ambele parti ale acestuia.

Start test

Teste online: Testul numarul 19 din categoria teste online din limba romana

Teste din limba romana: Despartirea in silabe 3

Despartirea in silabe 3

Silaba este sunetul (vocala) sau grupul de sunete ce cuprinde in mod obligatoriu o vocala si numai una, care se pronunta cu un singur efort expirator, adica printr-o singura deschidere a gurii. In fonetica, silaba provine din grecescul sullabe ce inseamna a combina. Cuvintele formate dintr-o singura silaba se numesc cuvinte monosilabice, de unde expresia de "a raspunde monosilabic" adica numai prin "da" sau "nu". Cuvintele cu mai mult de o silaba se numesc polisilabice, numarul de silabe putandu-se preciza prin prefixele bi, tri, tetra,etc. De exemplu cuvintele "oaie" si "strasnic" sunt bisilabice.

Start test

Teste online: Testul numarul 20 din categoria teste online din limba romana

« 2 3 4

5

6 7 8 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct