Teste online din limba romana

teste din limba romana - pagina 4

Teste din limba romana: Gramatica uzuala a limbii romane 8

Gramatica uzuala a limbii romane 8

Gramatica analitica are drept punct de plecare constructia sintactica sau imbinarea de cuvinte care alcatuieste un text sau un corpus de propozitii si fraze dintr-o limba, supuse unor segmentari succesive in vederea identificarii si caracterizarii elementelor componente, inclusiv la nivelul formei lor (nivel paradigmatic).

Start test

Teste online: Testul numarul 13 din categoria teste online din limba romana

Teste din limba romana: Gramatica uzuala a limbii romane 9

Gramatica uzuala a limbii romane 9

Gramatica clasica sau gramatica traditionala preia, in esenta, conceptele si sistematizarile gramaticii latine, adaptandu-le la specificul limbilor actuale. Gramatica clasica privita in ansamblu, ca model al limbii are anumite caracteristici infatisate in detaliu in studiile de lingvistica moderna. Particularitatile provin din modul in care sunt implicate relatiile de adevar, de exprimare si de desemnare in conceperea limbajului natural.

Start test

Teste online: Testul numarul 14 din categoria teste online din limba romana

Teste din limba romana: Gramatica uzuala a limbii romane 10

Gramatica uzuala a limbii romane 10

Gramatica structurala sau structuralista se bazeaza pe conceptia caracterului de sistem al limbii organizate intr-o structura ale carei elemente se identifica si se definesc prin opozitii specifice, precum si a dihotomiilor: limba - vorbire (dezvoltata de Eugen Coseriu ca tip - sistem - norma - vorbire), invarianta - varianta, forma - substanta; sintagmatic - paradigmatic, propunand noi tipuri de analiza: analiza in constituenti imediati, analiza contextuala (distributionala / distributiva si combinatorie).

Start test

Teste online: Testul numarul 15 din categoria teste online din limba romana

Teste din limba romana: Despartirea in silabe 1

Despartirea in silabe 1

In limba romana exista doua moduri de a desparti cuvintele in silabe, in functie de scopul urmarit: fonetic sau morfologic. Un exemplu ilustrativ este cuvantul "inegal", pentru care regulile morfologice impun silabisirea "in-e-gal". Ea este determinata de faptul ca acest cuvant este compus din prefixul de negatie "in" si adjectivul "egal". Din punct de vedere fonetic insa silabisirea naturala este i-ne'gal. Aceeasi diferenta apare atunci cand se despart in silabe grupuri de cuvinte care se pronunta legat. De exemplu, propozitia "Am adus un ac" se silabiseste in scris doar prin taierea cuvantului adus: "Am a-dus un ac". Fonetic insa, la o pronuntare normala, propozitia se transcrie a-ma'du-su'nac, prin trecerea consoanelor finale la inceputul cuvintelor care incep cu vocale.

Start test

Teste online: Testul numarul 16 din categoria teste online din limba romana

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»