´╗┐

Teste online din istorie

teste din istorie - pagina 6

Teste din istorie: Istorie antica perioada 1 e.n. - 476 e.n.

Istorie antica perioada 1 e.n. - 476 e.n.

Antichitatea prezinta aceea perioada indelungata din trecutul omenirii, ce a durat aproximativ patru milenii, care se situeaza intre Epoca Preistorica sau a Societatii Primitive si Evul Mediu. Inceputurile acestei epoci istorice se plaseaza catre cea de-a doua jumatate a mileniului IV i.e.n., cand, in urma unor progrese realizate de unele comunitati umane, a fost facut saltul calitativ catre un nou tip de civilizatie. Antichitatea, in intreaga sa complexitate, este o istorie care, din punct de vedere geografic, se limiteaza la un spatiu relativ restrans al globului terestru care se intinde, in linii foarte generale, de la Oceanul Pacific in est, pana la Oceanul Atlantic in vest. Catre nord, lumea antica se separa si deopotriva se uneste cu alte arii de civilizatie, unde locuitorii au continuat sa-si duca existenta in vechile forme ale preistoriei, printr-o linie ideala care ar lasa in sudul sau China, subcontinentul indian si Afganistanul, inaintand catre vest prin sudul Marii Aral, al Marii Caspice si al muntilor Caucaz, pentru a se indrepta apoi spre nord, incluzand o fasie ingusta de pamant de pe litoralul Marii Negre pana la Dunare, urmand apoi cursul Dunarii si al Rhinului, cu unele exceptii, cum au fost Dacia romana si teritoriul dintre Dunare si Rhin, cunoscut de romani sub numele Agri Decumates, pentru a se termina la limita dintre Anglia si Scotia. In sud, spatiul antichitatii includea nordul Africii, Egiptul pana in Nubia, regiunea syro-palestiniana si Mesopotamia pana la Golful Persic. Apele Golfului Persic, ale Oceanului Indian si ale Marii Chinei delimiteaza mai departe catre est arealul sudic al antichitatii.

Start test

Teste online: Testul numarul 21 din categoria teste online din istorie

Teste din istorie: Cultura istorica

Cultura istorica

Rolul istoriei este acela de a studia trecutul, iar trecutul inseamna timp, deci se poate afirma ca obiectul de studiu al istoriei este timpul. Istoria poate studia si prezenta evenimente care s-au petrecut in acelasi timp intr-un un spatiu extins cum ar fi un continent sau poate studia o comunitate, o regiune, o institutie, o tara de la originile acesteia pana in prezent. Testeaza-ti cunostintele din istorie parcurgant testul "Cultura istorica".

Start test

Teste online: Testul numarul 22 din categoria teste online din istorie

Teste din istorie: Istorie universala

Istorie universala

Descrierea evenimentelor din istorie se bazeaza pe: documente scrise, istorie orala, izvoare, obiecte etc. Prin interpretarea acestor surse, studiul istoriei isi propune sa reconstituie fetele trecutului. De-a lungul timpului, istoricii si-au schimbat foarte mult felul de a interpreta trecutul si perspectiva asupra faptelor sau a evenimentelor trecute, si-au reevaluat sursele si maniera de a aborda respectivele surse.

Start test

Teste online: Testul numarul 23 din categoria teste online din istorie

Teste din istorie: Domnitori din Moldova

Domnitori din Moldova

Marea majoritate a domnitorilor Moldovei au fost figuri emblematice ce si-au pus amprenta asupra evolutiei spirituale si materiale a Romaniei. Istoria Romaniei ar fi avut alt curs fara, vitejia lui Stefan cel Mare, fara intelepciunea lui Cantemir, fara organizarea politica, administrativa si ecleziastica a lui Alexandru cel Bun si nu in ultimul rand ale domnitorilor tradatori si supusi Imperiului Otoman.

Start test

Teste online: Testul numarul 24 din categoria teste online din istorie

« 3 4 5

6

7 »
«

»