´╗┐

Teste online din istorie

teste din istorie - pagina 5

Teste din istorie: Istorie antica perioada 4000 i.e.n. - 1500 i.e.n.

Istorie antica perioada 4000 i.e.n. - 1500 i.e.n.

Inceputurile istoriei antice pot fi plasate spre sfarsitul mileniului IV i.e.n., odata cu aparitia scrierii, care este considerata unul din semnele indubitabile ale civilizatiei, toate la un loc ducand la coagularea politica a comunitatilor umane si aparitia satului. La fel si sfarsitul Antichitatii este subiect de controversa, deorece au fost propuse diverse date, de exemplu anul 325 e.n., anul in care Constantin cel Mare incepe construirea noii capitale a Imperiului Roman, Constantinopolis, data considerata, pe de alta parte, de catre bizantinologi ca fiind piatra de inceput al Imperiului Bizantin. S-au mai propus anii: 476 e.n., 572 e.n. sau anul 723, data bataliei de la Poitiers, cand Carol Martel i-a infrant pe arabi, punand capat definitiv incercarii lor de a depasi Pirineii.

Start test

Teste online: Testul numarul 17 din categoria teste online din istorie

Teste din istorie: Istorie antica perioada 1499 i.e.n. - 400 i.e.n.

Istorie antica perioada 1499 i.e.n. - 400 i.e.n.

Antichitatea reprezinta o epoca propice in care s-au dezvoltat cultura, arta, religia si marile civilizatii. Antichitatea se imparte in trei mari perioade: perioada veche, perioada clasica si perioada tarzie. Perioada veche este cea mai lunga perioada a antichitatii, insa este perioada in care s-au dezvoltat marile civilizatii ale umanitatii. Perioada clasica este una dintre cele mai importante perioade in decursul careia s-au dezvoltat marile civilizatii. Perioada clasica a inceput in anul 776 i.e.n., cand a avut loc prima Olimpiada din Grecia antica si se termina odata cu aparitia crestinismului.Perioada tarzie este caracterizata de atacurile barbarilor asupra Imperiului Roman, adoptarea crestinismului ca religie a imperatorilor si diviziunea intre Imperiul din est si Imperiul din vest.

Start test

Teste online: Testul numarul 18 din categoria teste online din istorie

Teste din istorie: Istorie antica perioada 399 i.e.n. - 1 i.e.n.

Istorie antica perioada 399 i.e.n. - 1 i.e.n.

Istoria antica este un capitol de mare importanta pentru intelegerea dezvoltarii si evolutiei umane, deoarece anticii au avut contributii deosebite in numeroase domenii ale vietii spirituale si materiale. Vechile civilizatii antice au influentat alte civilizatii contemporane, si in primul rand pe cea romana. Antichitatea prezinta perioada in care lumea a cunoscut una dintre cele mai pronuntate dezvoltarii, cand literatura, filosofia, artele plastice si arhitectura au fost ilustrate de personalitati de geniu, care au facut ca aceasta perioada sa fie una dintre cele mai stralucite din intreaga istorie a omenirii. In plan politic, epoca clasica se caracterizeaza prin disputa dintre doua sisteme politice si ideologice opuse.

Start test

Teste online: Testul numarul 19 din categoria teste online din istorie

Teste din istorie: Istorie antica perioada 1 e.n. - 476 e.n.

Istorie antica perioada 1 e.n. - 476 e.n.

Antichitatea prezinta aceea perioada indelungata din trecutul omenirii, ce a durat aproximativ patru milenii, care se situeaza intre Epoca Preistorica sau a Societatii Primitive si Evul Mediu. Inceputurile acestei epoci istorice se plaseaza catre cea de-a doua jumatate a mileniului IV i.e.n., cand, in urma unor progrese realizate de unele comunitati umane, a fost facut saltul calitativ catre un nou tip de civilizatie. Antichitatea, in intreaga sa complexitate, este o istorie care, din punct de vedere geografic, se limiteaza la un spatiu relativ restrans al globului terestru care se intinde, in linii foarte generale, de la Oceanul Pacific in est, pana la Oceanul Atlantic in vest. Catre nord, lumea antica se separa si deopotriva se uneste cu alte arii de civilizatie, unde locuitorii au continuat sa-si duca existenta in vechile forme ale preistoriei, printr-o linie ideala care ar lasa in sudul sau China, subcontinentul indian si Afganistanul, inaintand catre vest prin sudul Marii Aral, al Marii Caspice si al muntilor Caucaz, pentru a se indrepta apoi spre nord, incluzand o fasie ingusta de pamant de pe litoralul Marii Negre pana la Dunare, urmand apoi cursul Dunarii si al Rhinului, cu unele exceptii, cum au fost Dacia romana si teritoriul dintre Dunare si Rhin, cunoscut de romani sub numele Agri Decumates, pentru a se termina la limita dintre Anglia si Scotia. In sud, spatiul antichitatii includea nordul Africii, Egiptul pana in Nubia, regiunea syro-palestiniana si Mesopotamia pana la Golful Persic. Apele Golfului Persic, ale Oceanului Indian si ale Marii Chinei delimiteaza mai departe catre est arealul sudic al antichitatii.

Start test

Teste online: Testul numarul 20 din categoria teste online din istorie

« 2 3 4

5

6 7 »
«

»