´╗┐

Teste online din istorie

teste din istorie - pagina 3

Teste din istorie: Cultura si istorie 2

Cultura si istorie 2

Denumirea evului mediu a fost data de umanistii italieni din a doua jumatate secolului XV-lea, care considerau perioada cuprinsa intre dezagregarea Imperiului Roman de Apus, adica anul 476 si vremea lor, ca o "epoca de mijloc", intre Antichitate si Renastere. Anul de inceput a fost acceptat mai ales de europeni iar pentru sfarsitul feudalismului s-au propus mai multe date. Astfel s-a considerat anul 1453 an in care turcii ocupau Constantinopolul, marcand sfarsitul Imperiului Bizantin sau sfarsitul secolului XV odata cu marile descoperiri geografice care au marcat puternic evolutia societatii omenesti. S-a propus si anul 1517 cand incepe Reforma sau desfasurarea revolutiilor burgheze din Tarile de Jos la sfarsitul secolului al XVI sau revolutia burgheza din Anglia de la jumatatea sec. XVII.

Start test

Teste online noi: Testul numarul 9 din categoria teste online din istorie

Teste din istorie: Cultura si istorie 3

Cultura si istorie 3

Termenii de feudal, feudalism provin de la cuvintele feud ce indica, in evul mediu dezvoltat, posesiunea funciara conditionata pe care un vasal o detinea de la un senior. Treptat au capatat un sens mai larg desemnand structura sociala si regimul politic in evul mediu de tip feudal presupun si raporturile dintre nobili si tarani dependenti ultimii constituind principala forta producatoare de bunuri materiale. Limitele cronologice au variat in functie de spatiul geografic, de particularitatile dezvoltarii societatii. Astfel, acest sistem de relatii au caracterizat societatea europeana, cunoscut si nordul Africii, Asia intre secolele III-XIX. America Latina l-a cunoscut dupa formarea imperiilor coloniale spaniol-portughez in secolul al XVI-lea. Unele zone ale lumii precum Africa centrala si de sud, America de Nord (cu exceptia Mexicului) si Australia relatiile feudale au ramas necunoscute.

Start test

Teste online: Testul numarul 10 din categoria teste online din istorie

Teste din istorie: Cultura si istorie 4

Cultura si istorie 4

Renasterea este denumirea curentului de innoire sociala si culturala care a aparut in Europa occidentala la sfarsitul Evului Mediu, in secolele al XV-lea si al XVI-lea, innoire caracterizata prin reinviorarea interesului pentru cultura si arta antichitatii clasice. Este un nume propriu si se scrie cu majuscula la initiala. Renasterea a inceput in Italia si s-a raspandit in Europa occidentala. In aceasta perioada s-au produs profunde transformari sociale, politice, economice, culturale si religioase care au marcat tranzitia de la societatea medievala catre societatea moderna. Societatea feudala a Evului Mediu, cu structura sa ierarhica rigida, dominata de economia agrara si sub puternica influenta a Bisericii Catolice, a inceput sa se destrame. In decursul Renasterii, un rol determinant l-au avut oamenii de cultura si artistii inclinati spre clasicismul greco-roman.

Start test

Teste online: Testul numarul 11 din categoria teste online din istorie

Teste din istorie: Cultura si istorie 5

Cultura si istorie 5

Revolutia industriala s-a declansat la sfarsitul secolului al XVIII-lea si in primele decenii ale secolului al XIX-lea mai intai in Anglia, care a reusit sa se mentina ca prima putere industriala a lumii pana la sfarsitul secolului al XIX-lea. In Franta, revolutia industriala a evoluat lent, inceputurile ei datand din jurul anilor 1830. Cererea scazuta de produse industriale in conditiile unei populatii predominant agrare a facut ca adevarata era industriala sa inceapa abia in 1890. Industrializarea Germaniei a fost marcata de faramitarea sa politica, conditiile favorabile declansarii revolutiei in acest domeniu fiind create prin anii 1840-1850. Dezvoltarea industriala a SUA a debutat la mijlocul secolului al XIX-lea prin aplicarea unei multitudini de inventii si inovatii. Sosirea masiva de emigranti dupa 1865 a antrenat o puternica dezvoltare a economiei americane si astfel in jurul anului 1900 SUA au devenit prima tara industriala din lume.

Start test

Teste online: Testul numarul 12 din categoria teste online din istorie

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»