´╗┐

Teste online din geografie

teste din geografie - pagina 7

Teste din geografie: Relieful petrographic

Relieful petrographic

Reliefului petrografic este format din totalitatea formelor de relief a caror geneza, evolutie si aspect exterior sunt conditionate predominant de natura rocilor pe care acestea se dezvolta. Influenta rocilor asupra reliefului se evidentiaza prin proprietatile lor fizice si chimice (duritate, permeabilitate, solubilitate), in raport cu eroziunea. Acest tip de relief apare pe granite dar si pe alte roci care se comporta asemanator fata de agentii modelatori, cum sunt: granulitele, dioritele, sienitele si unele sisturi cristaline. Granitul ramane insa roca specifica pe care se modeleaza formele tipice ale acestui relief. Fiind o roca eruptiva de adancime, holocristalina, granitul este dur daca nu prezinta fisuri, si compact. Datorita rigiditatii sale, masa granitului se fisureaza in timpul miscarilor tectonice, cand este supusa la presiuni mari. Desi este impermeabil ca roca, din cauza retelei de fisuri, capata un anumit grad de permeabilitate.

Start test

Teste online: Testul numarul 25 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Unitatile morfostructurale ale Romaniei

Unitatile morfostructurale ale Romaniei

Unitatile morfostructurale sunt acele teritorii care au un relief major unitar si o structura geologica de acelasi tip. Exista doua tipuri mari de structuri, intalnite pe teritoriul Romaniei: orogen si platforma si unul intermediar. Cele mai vechi, sub aspectul structural de baza, sunt platformele. In Romania orogenul este reprezentat prin arealul afectat de evolutia rifturilor si geosinclinalelor carpato-alpine, incepand cu faza orogenetica austrica. Este vorba de lantul Carpatic, Subcarpatii, Podisul Getic, Depresiunea Transilvaniei, Campia si Dealurile de Vest. Delimitarea intre orogenul carpatic si forlandul sau se face pe falia pericarpatica. In exteriorul Carpatilor se afla unitatile consolidate si stabilizate tectonic (cratonizate), numite platforme si/sau cratogene (cratoane).

Start test

Teste online: Testul numarul 26 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Sistemul geomorfologic romanesc

Sistemul geomorfologic romanesc

Geomorfologia Romaniei reda relieful acestei tari care este un adevarat unicat, ce apare ca un atol pe suprafata unui mare ocean, care ar fi uscatul Terrei. Romania are o coroana inalta care sunt Carpatii, in mijloc un lac cu unduiri linistite, colinele Transilvaniei, iar la exterior trepte de dealuri, podisuri si campii care se prelungesc lin in valuri de furtuna sau de liniste pacifica. O astfel de structura este complicata in plus de raurile care o firestruiesc radial si care sunt adunate in cerc de catre Dunare, Tisa si Nistru spre a le uni cu Euxinul Pontic si cu intreaga lume.

Start test

Teste online: Testul numarul 27 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Romania - date generale

Romania - date generale

Dacii au inceput sa acumuleze si sa utilizeze cunostinte geografice imca din cele mai indepartate timpuri ale existentei lor. Fenomenele care aveau loc in natura erau puse initial pe seama zeilor si/sau a demonilor, insa treptat, prin observatii sistematice, si uneori prin masuratori, o serie de fenomene naturale au fost explicate stiintific. In paralel, necesitatile vietii economice, schimbul de produse dintre diferitele comunitati umane si evolutiei tehnologice au dus la colectarea si inmagazinarea de noi cunostinte cu caracter geografic care au constituit baza dezvoltarii geografiei spatiului carpato-danubiano-pontic. In cadrul sistemului de evolutie a conceptiilor geografice pot fi identificate mai multe etape: etapa antichitatii, etapa medievala, etapa renasterii, etapa moderna si etapa contemporana, care pot fi extrapolate si la nivelul evolutiei geografiei romanesti.

Start test

Teste online: Testul numarul 28 din categoria teste online din geografie

« 4 5 6

7

8 9 10 »
«

»