´╗┐

Teste online din geografie

teste din geografie - pagina 7

Teste din geografie: Relieful glaciar si periglaciar

Relieful glaciar si periglaciar

Relieful glaciar reprezinta relieful format pe muntii inalti in timpul racirii climatice din cuaternar. In relieful din perioada actuala au mai ramas doar urmele lasate de ghetari: circuri si vai glaciare, morene, praguri, roci mutonate, microdepresiuni de vale graciara si sei de transfluenta la care se mai adauga si formele periglaciare (custuri, ace, strungi, umeri periglaciari de vale, portite si ferestre). Reliefulul periglaciar reprezinta un relief climatic dezvoltat la contactul dintre regiunile polare si cele temperate si in muntii inalti din etajul alpin.

Start test

Teste online: Testul numarul 25 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Relieful fluviatil

Relieful fluviatil

Relieful fluviatil este rezultatul activitatii apelor curgatoare prin procese de eroziune, transport si acumulare permanente, dirijate in lungul unor canale de scurgere. Spre deosebire de torenti, care desfasoara o eroziune impresionanta, dar de scurt timp si pe spatii foarte restranse, raurile si fluviile au cursuri permanente ce merg de sub varfurile muntilor sau dealurilor pana la mare sau ocean. Pe aceste drumuri, ele desfasoara o eroziune permanenta prin care creeaza vaile, largi uneori de cativa km si adanci de pana la cateva sute de metri. Pe vai sunt transportate catre mare si ocean, o data cu apa, materiale erodate de pe suprafata uscatului. Cursurile fluviatile traverseaza mari unitati de relief, iar materialele sunt transportate pana la ocean.

Start test

Teste online: Testul numarul 26 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Relieful petrographic

Relieful petrographic

Reliefului petrografic este format din totalitatea formelor de relief a caror geneza, evolutie si aspect exterior sunt conditionate predominant de natura rocilor pe care acestea se dezvolta. Influenta rocilor asupra reliefului se evidentiaza prin proprietatile lor fizice si chimice (duritate, permeabilitate, solubilitate), in raport cu eroziunea. Acest tip de relief apare pe granite dar si pe alte roci care se comporta asemanator fata de agentii modelatori, cum sunt: granulitele, dioritele, sienitele si unele sisturi cristaline. Granitul ramane insa roca specifica pe care se modeleaza formele tipice ale acestui relief. Fiind o roca eruptiva de adancime, holocristalina, granitul este dur daca nu prezinta fisuri, si compact. Datorita rigiditatii sale, masa granitului se fisureaza in timpul miscarilor tectonice, cand este supusa la presiuni mari. Desi este impermeabil ca roca, din cauza retelei de fisuri, capata un anumit grad de permeabilitate.

Start test

Teste online: Testul numarul 27 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Unitatile morfostructurale ale Romaniei

Unitatile morfostructurale ale Romaniei

Unitatile morfostructurale sunt acele teritorii care au un relief major unitar si o structura geologica de acelasi tip. Exista doua tipuri mari de structuri, intalnite pe teritoriul Romaniei: orogen si platforma si unul intermediar. Cele mai vechi, sub aspectul structural de baza, sunt platformele. In Romania orogenul este reprezentat prin arealul afectat de evolutia rifturilor si geosinclinalelor carpato-alpine, incepand cu faza orogenetica austrica. Este vorba de lantul Carpatic, Subcarpatii, Podisul Getic, Depresiunea Transilvaniei, Campia si Dealurile de Vest. Delimitarea intre orogenul carpatic si forlandul sau se face pe falia pericarpatica. In exteriorul Carpatilor se afla unitatile consolidate si stabilizate tectonic (cratonizate), numite platforme si/sau cratogene (cratoane).

Start test

Teste online: Testul numarul 28 din categoria teste online din geografie

« 4 5 6

7

8 9 10 »
«

»