´╗┐

Teste online din geografie

teste din geografie - pagina 6

Teste din geografie: Relieful structural

Relieful structural

Relieful structural reprezinta un ansamblu de forme distincte pe care agentii externi le creeaza pe diferite tipuri de structuri geologice. Relieful structural cuprinde: tipologia marilor sisteme morfotectonice, scuturile si platformele continentale, relief pe structuri orizontale, relief pe structuri monoclinale (cueste, hogback-uri, platouri si podisuri structurale, vaile in raport cu structura, tipuri de asamblaje morfostructurale - munti de tip: jurasian, apalasian, himalaian, andin etc. si domuri, pe structuri cutate.

Start test

Teste online: Testul numarul 21 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Relieful litoral si platforma continentala

Relieful litoral si platforma continentala

Relieful litoral sau tarmul este o zona ingusta, dezvoltata la contactul dintre mare si uscat. Acest relief poate fi subdivizat in trei fasii: prima de terase si faleze vechi, a doua de litoral propriu-zis si a treia platforma continentala. Litoralul propriu-zis reprezinta o fasie de uscat pe care apa marii poate inainta sau retrage si pe care se face simtita actiunea de modelare a valurilor. Latimea sa poate atinge pana la 15 km, iar denivelarile pana la 20 de metri. Se mai foloseste uneori si notiunea de tarm. Platforma continentala sau platoul continental este acea zona a fundului marii care margineste uscatul si care este o continuare a continentelor sub oceane si mari. Acesta incepe de la linia coastei sau de la linia apei corespunzatoare celei mai joase maree si se termina in zona unde panta fundului devine abrupta.

Start test

Teste online: Testul numarul 22 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Relieful glaciar si periglaciar

Relieful glaciar si periglaciar

Relieful glaciar reprezinta relieful format pe muntii inalti in timpul racirii climatice din cuaternar. In relieful din perioada actuala au mai ramas doar urmele lasate de ghetari: circuri si vai glaciare, morene, praguri, roci mutonate, microdepresiuni de vale graciara si sei de transfluenta la care se mai adauga si formele periglaciare (custuri, ace, strungi, umeri periglaciari de vale, portite si ferestre). Reliefulul periglaciar reprezinta un relief climatic dezvoltat la contactul dintre regiunile polare si cele temperate si in muntii inalti din etajul alpin.

Start test

Teste online: Testul numarul 23 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Relieful fluviatil

Relieful fluviatil

Relieful fluviatil este rezultatul activitatii apelor curgatoare prin procese de eroziune, transport si acumulare permanente, dirijate in lungul unor canale de scurgere. Spre deosebire de torenti, care desfasoara o eroziune impresionanta, dar de scurt timp si pe spatii foarte restranse, raurile si fluviile au cursuri permanente ce merg de sub varfurile muntilor sau dealurilor pana la mare sau ocean. Pe aceste drumuri, ele desfasoara o eroziune permanenta prin care creeaza vaile, largi uneori de cativa km si adanci de pana la cateva sute de metri. Pe vai sunt transportate catre mare si ocean, o data cu apa, materiale erodate de pe suprafata uscatului. Cursurile fluviatile traverseaza mari unitati de relief, iar materialele sunt transportate pana la ocean.

Start test

Teste online: Testul numarul 24 din categoria teste online din geografie

« 3 4 5

6

7 8 9 »
«

»