´╗┐

Teste online din geografie

teste din geografie - pagina 5

Teste din geografie: Spatiul geografic romanesc 1

Spatiul geografic romanesc 1

Spatiul geografic romanesc este situat in emisfera nordica, la intersectia paralelei de 45° latitudine nordica cu meridianul de 25° longitudine estica, aproximativ la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord. Teritoriul tarii se intinde pe 4°37'07" de latitudine, adica 525 km intre 48°15'06" latitudine nordica (Horodistea) in nord si 43°37'07" latitudine nordica in sud (Zimnicea) si intre 20°15'44" longitudine estica (Beba Veche) in vest si 29°41'24" longitudine estica (Sulina) in est. In Europa, Romania se gaseste in sud-estul Europei centrale, la contactul cu Peninsula Balcanica si Europa orientala. Romania este situata la 2800 km de Capul Nord, 1050 km de Capul Matapan, 2750 km de Capul Finisterre si 2600 km de Muntii Ural. Suprafata de 238.391 km² o incadreaza printre tarile de marime mijlocie si reprezinta 4,8% din suprafata batranului continent.

Start test

Teste online: Testul numarul 17 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Spatiul geografic romanesc 2

Spatiul geografic romanesc 2

Spatiul geografic romanesc reprezinta un complex de operatii stiintifice care vizeaza identificarea unor unitati spatiale clar individualizate. Identitatea acestui spatiu este determinata de componentele lor structurale, naturale si social-economice, de specificul relatiilor dintre componentele naturale ale locului, de relatiile dintre acestea si componentele social-economice, precum si de caracteristicile relatiilor fiecarei unitati cu cele invecinate spatial sau mai indepartate, mai simplu sau mai complex alcatuite.

Start test

Teste online: Testul numarul 18 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Tipuri si subtipuri majore de relief

Tipuri si subtipuri majore de relief

Relieful Romaniei, prin forma si pozitia lantului carpatic, prin dispunerea aproape concentrica si proportionala a treptelor mari morfologice, prin desfasurarea sa pe o diferenta de altitudine de 2544 metri, prezinta o alcatuire armonioasa. Se disting trei trepte majore si anume: cea inalta a muntilor (Carpati), la peste 700 metri altitudine, cea medie care corespunde dealurilor si podisurilor si cea joasa sub 200 metri, a campiilor, luncilor si Deltei Dunarii.

Start test

Teste online: Testul numarul 19 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Clima Romaniei

Clima Romaniei

Clima Romaniei este caracterizata printr-o mare diversitate spatiala, aspect conditionat de specificul actiunii factorilor genetici. Actiunea acestora depinde de asezarea pe latitudine si pe continent, de pozitia fata de principalii centri de actiune atmosferica, la care se mai adauga influenta exercitata de factorii geografici locali, in special de relieful carpatic. Prin asezarea pe Romaniei, la 45° lat N, tara noastra beneficiaza de un regim radiativ moderat. Prin asezarea pe continentul european, tara noastra se gaseste in zona de interferenta a actiunii Anticiclonului Azoric, vara, si a Anticiclonului Siberian, iarna, ale caror dorsale inainteaza pana la linia Carpatilor. Relieful carpatic bareaza sau deviaza inaintarea maselor de aer, in functie de aceste procese, schimbarile de vreme sunt mai pronuntate, mai rapide in regiunile extracarpatice si mai lente in partea interna a arcului carpatic. In acelasi timp, in functie de particularitatile circulatiei atmosferice in zona tarii noastre, climatul acesteia are caracter de tranzitie de la climatul de tip oceanic spre cel de tip continental. Acest fapt este ilustrat in special de cresterea continua a amplitudinilor termice si scaderea cantitatilor de precipitatii in estul Carpatilor fata de partea vestica. Scaderea precipitatiilor este cauzata in mare parte de prezenta obstacolelor muntoase intalnite in cale de catre masele de aer oceanic.

Start test

Teste online: Testul numarul 20 din categoria teste online din geografie

« 2 3 4

5

6 7 8 »
«

»