´╗┐

Teste online din geografie

teste din geografie - pagina 4

Teste din geografie: Relieful fluviatil

Relieful fluviatil

Relieful fluviatil este rezultatul activitatii apelor curgatoare prin procese de eroziune, transport si acumulare permanente, dirijate in lungul unor canale de scurgere. Spre deosebire de torenti, care desfasoara o eroziune impresionanta, dar de scurt timp si pe spatii foarte restranse, raurile si fluviile au cursuri permanente ce merg de sub varfurile muntilor sau dealurilor pana la mare sau ocean. Pe aceste drumuri, ele desfasoara o eroziune permanenta prin care creeaza vaile, largi uneori de cativa km si adanci de pana la cateva sute de metri. Pe vai sunt transportate catre mare si ocean, o data cu apa, materiale erodate de pe suprafata uscatului. Cursurile fluviatile traverseaza mari unitati de relief, iar materialele sunt transportate pana la ocean.

Start test

Teste online: Testul numarul 13 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Relieful petrographic

Relieful petrographic

Reliefului petrografic este format din totalitatea formelor de relief a caror geneza, evolutie si aspect exterior sunt conditionate predominant de natura rocilor pe care acestea se dezvolta. Influenta rocilor asupra reliefului se evidentiaza prin proprietatile lor fizice si chimice (duritate, permeabilitate, solubilitate), in raport cu eroziunea. Acest tip de relief apare pe granite dar si pe alte roci care se comporta asemanator fata de agentii modelatori, cum sunt: granulitele, dioritele, sienitele si unele sisturi cristaline. Granitul ramane insa roca specifica pe care se modeleaza formele tipice ale acestui relief. Fiind o roca eruptiva de adancime, holocristalina, granitul este dur daca nu prezinta fisuri, si compact. Datorita rigiditatii sale, masa granitului se fisureaza in timpul miscarilor tectonice, cand este supusa la presiuni mari. Desi este impermeabil ca roca, din cauza retelei de fisuri, capata un anumit grad de permeabilitate.

Start test

Teste online: Testul numarul 14 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Unitatile morfostructurale ale Romaniei

Unitatile morfostructurale ale Romaniei

Unitatile morfostructurale sunt acele teritorii care au un relief major unitar si o structura geologica de acelasi tip. Exista doua tipuri mari de structuri, intalnite pe teritoriul Romaniei: orogen si platforma si unul intermediar. Cele mai vechi, sub aspectul structural de baza, sunt platformele. In Romania orogenul este reprezentat prin arealul afectat de evolutia rifturilor si geosinclinalelor carpato-alpine, incepand cu faza orogenetica austrica. Este vorba de lantul Carpatic, Subcarpatii, Podisul Getic, Depresiunea Transilvaniei, Campia si Dealurile de Vest. Delimitarea intre orogenul carpatic si forlandul sau se face pe falia pericarpatica. In exteriorul Carpatilor se afla unitatile consolidate si stabilizate tectonic (cratonizate), numite platforme si/sau cratogene (cratoane).

Start test

Teste online: Testul numarul 15 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Sistemul geomorfologic romanesc

Sistemul geomorfologic romanesc

Geomorfologia Romaniei reda relieful acestei tari care este un adevarat unicat, ce apare ca un atol pe suprafata unui mare ocean, care ar fi uscatul Terrei. Romania are o coroana inalta care sunt Carpatii, in mijloc un lac cu unduiri linistite, colinele Transilvaniei, iar la exterior trepte de dealuri, podisuri si campii care se prelungesc lin in valuri de furtuna sau de liniste pacifica. O astfel de structura este complicata in plus de raurile care o firestruiesc radial si care sunt adunate in cerc de catre Dunare, Tisa si Nistru spre a le uni cu Euxinul Pontic si cu intreaga lume.

Start test

Teste online: Testul numarul 16 din categoria teste online din geografie

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»