´╗┐

Teste online din geografie

teste din geografie - pagina 4

Teste din geografie: Romania vazuta prin prisma geografica

Romania vazuta prin prisma geografica

Romania se gaseste in emisfera nordica la aproximativ jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord, astfel ca paralela de 45° trece prin jumatatea de sud a Romaniei fapt ce determina un climat temperat. Prin partea centrala a tarii trece paralela de 46° pe linia localitatilor Varias, Zane, Vantu de Jos, Agnita, Targul Secuiesc, Soveja, Pafesti si Suceveni. Pe longitudine Romania este situata in emisfera estica, iar prin centrul tarii trece meridianul de 25° longitudine estica pe linia localitatilor Lunca Evei, Sovata, Fagaras, Rosiorii de Vede, Ciuperceni. Cele doua linii se intersecteaza in partea centrala a Romaniei la 20 de kilometri nord de Fagaras in Podisul Hartibaciului. Fata de acest punct central al Romaniei distanta pana la extremitatile continentului sunt aproximativ egale pe cele trei directii: vest, nord si est. Pana la Oceanul Atlantic, pe coastele de vest ale Irlandei distanta este de circa 2.700 de kilometri, spre nord de 2.800 de kilometri pana la Capul Nord si de 2.600 de kilometri pana la Muntii Ural. Singurul punct extrem mai apropiat este cel sudic de 1.050 de kilometri pana la Capul Matapan.

Start test

Teste online: Testul numarul 13 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Relieful substrat natural si al activitatilor

Relieful substrat natural si al activitatilor

Relieful Romaniei, prin forma si pozitia lantului carpatic, prin dispunerea aproape concentrica si proportionala a treptelor mari morfologice, prin desfasurarea sa pe o diferenta de altitudine de 2.544 metri, prezinta o alcatuire armonioasa si un bun substrat al mediului natural si al activitatilor umane. Se disting trei trepte majore si anume: cea inalta a muntilor Carpati la peste 700 metri altitudine, cea medie care corespunde dealurilor si podisurilor si cea joasa de sub 200 metri, care este cea a campiilor, luncilor si a Deltei Dunarii.

Start test

Teste online: Testul numarul 14 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Resursele naturale de baza

Resursele naturale de baza

Resurse naturale reprezinta totalitatea formelor de existenta a materiei si energiei raspandite in toate geosferele, care sunt utile societatii umane intr-un anumit stadiu al dezvoltarii sale. Resursele fundamentale sunt cele care intretin viata, iar resursele de baza sunt cele utilizate de om in diverse scopuri reprezentand un factor crucial in dezvoltarea economica a unui stat.

Start test

Teste online: Testul numarul 15 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Modelarea in cuaternar

Modelarea in cuaternar

Cuaternarul este ultima perioada din istoria geologica a Pamantului, caracterizata prin oscilatii climatice si prin aparitia si dezvoltarea omului. Durata Cuaternarului face inca obiectul unor studii si discutii, insa in prezent s-a convenit la 2,588 milioane de ani. Cu circa 2 milioane de ani in urma pe intreaga suprafata de pe Terra si in special in regiunile temperate, are loc o racire severa a climei, al carei apogeu a fost consemnat prin acumularea unor cantitati imense de gheata care acopereau o buna parte a continentelor si lanturilor muntoase. Acest fenomen nu este singular in lunga istorie geologica a planetei noastre, insa are o importanta deosebita in stabilirea si definitivarea structurii fizico-geografice a acesteia, asa cum o cunoastem noi astazi. Aceasta organizare complexa si unitara a componentelor mediului natural nu a urmat un curs liniar, ci s-a realizat succesiv, in etape si faze, un rol deosebit avandu-l fluctuatiile intinderii ghetarilor si, in ultima instanta, topirea si retragerea acestora catre regiunile polare.

Start test

Teste online: Testul numarul 16 din categoria teste online din geografie

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»