´╗┐

Teste online din geografie

teste din geografie - pagina 3

Teste din geografie: Clima Romaniei

Clima Romaniei

Clima Romaniei este caracterizata printr-o mare diversitate spatiala, aspect conditionat de specificul actiunii factorilor genetici. Actiunea acestora depinde de asezarea pe latitudine si pe continent, de pozitia fata de principalii centri de actiune atmosferica, la care se mai adauga influenta exercitata de factorii geografici locali, in special de relieful carpatic. Prin asezarea pe Romaniei, la 45° lat N, tara noastra beneficiaza de un regim radiativ moderat. Prin asezarea pe continentul european, tara noastra se gaseste in zona de interferenta a actiunii Anticiclonului Azoric, vara, si a Anticiclonului Siberian, iarna, ale caror dorsale inainteaza pana la linia Carpatilor. Relieful carpatic bareaza sau deviaza inaintarea maselor de aer, in functie de aceste procese, schimbarile de vreme sunt mai pronuntate, mai rapide in regiunile extracarpatice si mai lente in partea interna a arcului carpatic. In acelasi timp, in functie de particularitatile circulatiei atmosferice in zona tarii noastre, climatul acesteia are caracter de tranzitie de la climatul de tip oceanic spre cel de tip continental. Acest fapt este ilustrat in special de cresterea continua a amplitudinilor termice si scaderea cantitatilor de precipitatii in estul Carpatilor fata de partea vestica. Scaderea precipitatiilor este cauzata in mare parte de prezenta obstacolelor muntoase intalnite in cale de catre masele de aer oceanic.

Start test

Teste online noi: Testul numarul 9 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Relieful structural

Relieful structural

Relieful structural reprezinta un ansamblu de forme distincte pe care agentii externi le creeaza pe diferite tipuri de structuri geologice. Relieful structural cuprinde: tipologia marilor sisteme morfotectonice, scuturile si platformele continentale, relief pe structuri orizontale, relief pe structuri monoclinale (cueste, hogback-uri, platouri si podisuri structurale, vaile in raport cu structura, tipuri de asamblaje morfostructurale - munti de tip: jurasian, apalasian, himalaian, andin etc. si domuri, pe structuri cutate.

Start test

Teste online: Testul numarul 10 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Relieful litoral si platforma continentala

Relieful litoral si platforma continentala

Relieful litoral sau tarmul este o zona ingusta, dezvoltata la contactul dintre mare si uscat. Acest relief poate fi subdivizat in trei fasii: prima de terase si faleze vechi, a doua de litoral propriu-zis si a treia platforma continentala. Litoralul propriu-zis reprezinta o fasie de uscat pe care apa marii poate inainta sau retrage si pe care se face simtita actiunea de modelare a valurilor. Latimea sa poate atinge pana la 15 km, iar denivelarile pana la 20 de metri. Se mai foloseste uneori si notiunea de tarm. Platforma continentala sau platoul continental este acea zona a fundului marii care margineste uscatul si care este o continuare a continentelor sub oceane si mari. Acesta incepe de la linia coastei sau de la linia apei corespunzatoare celei mai joase maree si se termina in zona unde panta fundului devine abrupta.

Start test

Teste online: Testul numarul 11 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Relieful glaciar si periglaciar

Relieful glaciar si periglaciar

Relieful glaciar reprezinta relieful format pe muntii inalti in timpul racirii climatice din cuaternar. In relieful din perioada actuala au mai ramas doar urmele lasate de ghetari: circuri si vai glaciare, morene, praguri, roci mutonate, microdepresiuni de vale graciara si sei de transfluenta la care se mai adauga si formele periglaciare (custuri, ace, strungi, umeri periglaciari de vale, portite si ferestre). Reliefulul periglaciar reprezinta un relief climatic dezvoltat la contactul dintre regiunile polare si cele temperate si in muntii inalti din etajul alpin.

Start test

Teste online: Testul numarul 12 din categoria teste online din geografie

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»