´╗┐

Teste online din geografie

teste din geografie - pagina 2

Teste din geografie: Modelarea in cuaternar

Modelarea in cuaternar

Cuaternarul este ultima perioada din istoria geologica a Pamantului, caracterizata prin oscilatii climatice si prin aparitia si dezvoltarea omului. Durata Cuaternarului face inca obiectul unor studii si discutii, insa in prezent s-a convenit la 2,588 milioane de ani. Cu circa 2 milioane de ani in urma pe intreaga suprafata de pe Terra si in special in regiunile temperate, are loc o racire severa a climei, al carei apogeu a fost consemnat prin acumularea unor cantitati imense de gheata care acopereau o buna parte a continentelor si lanturilor muntoase. Acest fenomen nu este singular in lunga istorie geologica a planetei noastre, insa are o importanta deosebita in stabilirea si definitivarea structurii fizico-geografice a acesteia, asa cum o cunoastem noi astazi. Aceasta organizare complexa si unitara a componentelor mediului natural nu a urmat un curs liniar, ci s-a realizat succesiv, in etape si faze, un rol deosebit avandu-l fluctuatiile intinderii ghetarilor si, in ultima instanta, topirea si retragerea acestora catre regiunile polare.

Start test

Teste online noi: Testul numarul 5 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Spatiul geografic romanesc 1

Spatiul geografic romanesc 1

Spatiul geografic romanesc este situat in emisfera nordica, la intersectia paralelei de 45° latitudine nordica cu meridianul de 25° longitudine estica, aproximativ la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord. Teritoriul tarii se intinde pe 4°37'07" de latitudine, adica 525 km intre 48°15'06" latitudine nordica (Horodistea) in nord si 43°37'07" latitudine nordica in sud (Zimnicea) si intre 20°15'44" longitudine estica (Beba Veche) in vest si 29°41'24" longitudine estica (Sulina) in est. In Europa, Romania se gaseste in sud-estul Europei centrale, la contactul cu Peninsula Balcanica si Europa orientala. Romania este situata la 2800 km de Capul Nord, 1050 km de Capul Matapan, 2750 km de Capul Finisterre si 2600 km de Muntii Ural. Suprafata de 238.391 km² o incadreaza printre tarile de marime mijlocie si reprezinta 4,8% din suprafata batranului continent.

Start test

Teste online noi: Testul numarul 6 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Spatiul geografic romanesc 2

Spatiul geografic romanesc 2

Spatiul geografic romanesc reprezinta un complex de operatii stiintifice care vizeaza identificarea unor unitati spatiale clar individualizate. Identitatea acestui spatiu este determinata de componentele lor structurale, naturale si social-economice, de specificul relatiilor dintre componentele naturale ale locului, de relatiile dintre acestea si componentele social-economice, precum si de caracteristicile relatiilor fiecarei unitati cu cele invecinate spatial sau mai indepartate, mai simplu sau mai complex alcatuite.

Start test

Teste online noi: Testul numarul 7 din categoria teste online din geografie

Teste din geografie: Tipuri si subtipuri majore de relief

Tipuri si subtipuri majore de relief

Relieful Romaniei, prin forma si pozitia lantului carpatic, prin dispunerea aproape concentrica si proportionala a treptelor mari morfologice, prin desfasurarea sa pe o diferenta de altitudine de 2544 metri, prezinta o alcatuire armonioasa. Se disting trei trepte majore si anume: cea inalta a muntilor (Carpati), la peste 700 metri altitudine, cea medie care corespunde dealurilor si podisurilor si cea joasa sub 200 metri, a campiilor, luncilor si Deltei Dunarii.

Start test

Teste online noi: Testul numarul 8 din categoria teste online din geografie

« 1

2

3 4 5 »
«

»