´╗┐

Teste online din anatomie si medicina

teste din anatomie si medicina - pagina 9

Teste din anatomie si medicina: Analizatorii 1

Analizatorii 1

Analizatorii sunt sisteme care au rolul de a receptiona, conduce si transforma in senzatii specifice excitatiile primite din mediul extern sau intern, contribuind la realizarea integrarii organismului in mediu si la coordonarea functiilor organismului. Analizatorii sunt sisteme morfologice care: sesizeaza prin receptori specifici modificarile din mediul extern si intern; conduc impulsurile nervoase in ariile corticale corespunzatoare; realizeaza analiza si sinteza impulsurilor nervoase determinand formarea de senzatii specifice; au un plan unic de organizare.

Start test

Teste online: Testul numarul 33 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Analizatorii 2

Analizatorii 2

Analizatorii reprezinta structuri specializate prin care omul intra in relatie cu mediul exterior pentru a putea cunoaste proprietatile fizice ale corpurilor si a informa fiecare moment al existentei de multiple calitati, fixe sau schimbatoare, utile sau nocive, a acestui mediu in care traim. Fiecare analizator se compune, in principal, din trei segmente: receptor, de conducere si central. Segmentul de receptie, sau periferic, reprezinta fie terminatii dendritice libere, fie structuri celulare specializate, in contact cu terminatii dendritice, care la anumiti analizatori sunt integrate in organele de simt. Aceste structuri preiau stimuli ale diverselor forme de energie din mediul exterior, cum ar fi: raze luminoase, unde sonore, emanatii odorante, substante sapide sau atingeri, loviri, frigul, caldura e.t.c.. Receptorii transforma specific formele de energie in potentiale de actiune. Segmentul de conducere, intermediar sau de transmisie, este format din neuronii senzitivi din structura nervilor si caile nervoase ascendente din nevrax. Acesti neuroni sinapseaza intre ei, si astfel transporta impulsul nervos preluat de la nivelul receptorilor spre al treilea segment. Segmentul central, cortical, situat la nivelul ariilor senzitivo-senzoriale, reprezinta locul unde informatiile proiectate sunt analizate si sintetizate, devenind senzatii specifice, contractiile voluntare adecvate scopului si mentinand tonusul muscular.

Start test

Teste online: Testul numarul 34 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Analizatorii 3

Analizatorii 3

Analizatorii sunt sisteme complexe, cu un mare grad de integralitate morfo-functionala, care au rolul de a receptiona stimuli specifici, de a genera si conduce influxuri nervoase si de a forma senzatii corticale specifice si constiente, pe baza analizei influxurilor nervoase.

Start test

Teste online: Testul numarul 35 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Sistemul nervos 1

Sistemul nervos 1

Sistemul nervos este responsabil pentru mentinerea homeostaziei, adica a echilibrului intern al corpului. Elementele principale ale sistemului nervos sunt neuronii si celulele gliale, cu rol de sustinere si de protectie. Cu cat urcam pe scara de evolutie a organismelor, sistemul nervos devine tot mai complex, iar posibilitatile lui de a receptiona, interpreta si reactiona corespunzator informatiilor din mediul inconjurator sunt tot mai perfectionate.

Start test

Teste online: Testul numarul 36 din categoria teste online din anatomie si medicina

« 6 7 8

9

10 11 12 »
«

»