´╗┐

Teste online din anatomie si medicina

teste din anatomie si medicina - pagina 8

Teste din anatomie si medicina: Sistemul osos si articulatiile 3

Sistemul osos si articulatiile 3

Articulatiile sau incheieturile anatomice sunt formate din totalitatea elementelor care unesc intre ele doua sau cateva oase vecine. In corpul uman, fiecare os ocupa un anumit loc si intotdeauna se afla in legatura nemijlocita cu alte oase, aderand strans de unul sau cateva oase, exceptie face osul hioidian, fixat de ligamente si muschi, si asa-numitele oase sesamoide, situate in masa tendoanelor muschilor. Mobilitatea diferitelor parti ale scheletului depinde de felul legaturii dintre ele; aceasta, la randul sau, depinde de particularitatile functionarii diferitor portiuni ale scheletului. Aparatul ce leaga oasele se dezvolta din mezenchim, care se afla intre mugurii lor la embrion. In corpul uman exista doua tipuri principale de legatura intre oase: neintrerupte si intrerupte, sau articulatiile; primele sunt mai vechi. In stadiile timpurii de dezvoltare a embrionului la vertebratele superioare, precum si la vertebratele inferioare adulte in schelet se formeaza aproape numai legaturi neintrerupte. In stadiile ontogenetice mai tarzii la vertebratele terestre se dezvolta legaturi mai perfecte, denumite articulatii intrerupte.

Start test

Teste online: Testul numarul 29 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Glandele endocrine 1

Glandele endocrine 1

Glandele endocrine sunt organe cu structura complexa care au drept rol reglarea activitatii intregului organism. Endocrinologia este studiul glandelor endocrine, al hormonilor, al efectelor hormonilor, al receptorilor acestora si al bolilor lor. Glandele endocrine sau glandele cu secretie interna, spre deosebire de glandele cu secretie externa, nu au canal excretor si produsele elaborate de ele, adica hormonii se varsa nemijlocit in vasele sangvine si cele limfatice.

Start test

Teste online: Testul numarul 30 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Glandele endocrine 2

Glandele endocrine 2

Sistemul endocrin constituie unul din cele trei sisteme majore de comunicare ale organismului, alaturi de sistemul nervos si de cel imunitar. Acesta are rol esential in dezvoltare, marile functii fiziologice si in mentinerea homeostaziei mediului intern. Sistemul endocrin este format din organe secretorii, glandele endocrine care sintetizeaza si elibereaza in sange hormonii care sunt mesageri chimici transportati pe cale sanguina la tesuturi. Celulele si organele sensibile la hormoni se numesc celule sau organe tinta care contin receptori hormonali si structuri care interactioneaza cu hormonii.

Start test

Teste online: Testul numarul 31 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Analizatorii 1

Analizatorii 1

Analizatorii sunt sisteme care au rolul de a receptiona, conduce si transforma in senzatii specifice excitatiile primite din mediul extern sau intern, contribuind la realizarea integrarii organismului in mediu si la coordonarea functiilor organismului. Analizatorii sunt sisteme morfologice care: sesizeaza prin receptori specifici modificarile din mediul extern si intern; conduc impulsurile nervoase in ariile corticale corespunzatoare; realizeaza analiza si sinteza impulsurilor nervoase determinand formarea de senzatii specifice; au un plan unic de organizare.

Start test

Teste online: Testul numarul 32 din categoria teste online din anatomie si medicina

« 5 6 7

8

9 10 11 »
«

»