´╗┐

Teste online din anatomie si medicina

teste din anatomie si medicina - pagina 8

Teste din anatomie si medicina: Sangele si circulatia 2

Sangele si circulatia 2

Sangele este un tesut lichid compus din celule, (globule rosii, globule albe si trombocite) si o substanta intracelulara lichida (plasma) care, la randul ei, este formata din ser si fibrinogen si are rolul de a transporta oxigenul si diferitele substante nutritive in intreg organismul.

Start test

Teste online: Testul numarul 29 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Sangele si circulatia 3

Sangele si circulatia 3

Circulatia sangvina este asigurata de contractiile muschiului cardiac care trimite la fiecare contractie aproximativ jumatate din sange spre plamani, unde dioxidul de carbon este evacuat in aerul expirat atunci cand oxigenul este absorbit de catre globulele rosii. Cealalta parte a sangelui este trimisa prin aorta spre diferitele tesuturi, de unde se intoarce prin venele cave.

Start test

Teste online: Testul numarul 30 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Sangele si circulatia 4

Sangele si circulatia 4

Culoarea sangelui este conferita de prezenta pigmentului respirator, a hemoglobinei din hematii. Culoarea hemoglobinei variaza in functie de starea sa chimica, iar la nivelul arterelor, unde hemoglobina este saturata cu oxigen 100% predominanata oxihemoglobinei determina culoarea rosie aprinsa a sangelui. In teritoriul venos al sangelui, unde saturatia cu oxigen abia atinge 60% din capacitate de fixare a hemoglobinei, cantitate mare de hemoglobina redusa confera culoarea rosie inchisa sangelui venos. Diferentele de saturatie in oxigen explica de altfel si diferentele de culoare dintre sangele din zonele cu circulatie active si sangele zonelor cu circulatie lenta, cu gradredus de oxigenare.

Start test

Teste online: Testul numarul 31 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Digestia si absorbtia 1

Digestia si absorbtia 1

Aparatul digestiv mai poarta numele de canalul alimentar sau tractul gastrointestinal si reprezinta ansamblul de organe ce au drept rol transformarea fizica si chimica a alimentelor cu scopul asimilarii lor si de a elimina reziduurile ce nu au putut fi digerate. Digestia alimentelor presupune: o activitate motorie a tubului digestiv, activitate realizata de fibrele musculare din peretii tubului digestiv, o digestie mecanica, fizica si chimica a substantelor organice din alimente, pana cand se obtin substante cu molecule simple ce pot fi absorbite de celule si o metabolizare in ficat a nutrimentelor: glucoza, aminoacizii, acizi grasi si glicerina.

Start test

Teste online: Testul numarul 32 din categoria teste online din anatomie si medicina

« 5 6 7

8

9 10 11 »
«

»