´╗┐

Teste online din anatomie si medicina

teste din anatomie si medicina - pagina 6

Teste din anatomie si medicina: Sangele si circulatia 4

Sangele si circulatia 4

Culoarea sangelui este conferita de prezenta pigmentului respirator, a hemoglobinei din hematii. Culoarea hemoglobinei variaza in functie de starea sa chimica, iar la nivelul arterelor, unde hemoglobina este saturata cu oxigen 100% predominanata oxihemoglobinei determina culoarea rosie aprinsa a sangelui. In teritoriul venos al sangelui, unde saturatia cu oxigen abia atinge 60% din capacitate de fixare a hemoglobinei, cantitate mare de hemoglobina redusa confera culoarea rosie inchisa sangelui venos. Diferentele de saturatie in oxigen explica de altfel si diferentele de culoare dintre sangele din zonele cu circulatie active si sangele zonelor cu circulatie lenta, cu gradredus de oxigenare.

Start test

Teste online: Testul numarul 21 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Digestia si absorbtia 1

Digestia si absorbtia 1

Aparatul digestiv mai poarta numele de canalul alimentar sau tractul gastrointestinal si reprezinta ansamblul de organe ce au drept rol transformarea fizica si chimica a alimentelor cu scopul asimilarii lor si de a elimina reziduurile ce nu au putut fi digerate. Digestia alimentelor presupune: o activitate motorie a tubului digestiv, activitate realizata de fibrele musculare din peretii tubului digestiv, o digestie mecanica, fizica si chimica a substantelor organice din alimente, pana cand se obtin substante cu molecule simple ce pot fi absorbite de celule si o metabolizare in ficat a nutrimentelor: glucoza, aminoacizii, acizi grasi si glicerina.

Start test

Teste online: Testul numarul 22 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Digestia si absorbtia 2

Digestia si absorbtia 2

Aparatul digestiv reprezinta ansamblul de organe responsabile cu digestia alimentelor si eliminarea materiilor ce nu au putut fi digerate. Aparatul digestiv se compune din: tubul digestiv (cavitatea bucala, faringe, esofag, stomac, intestinul subtire, intestinul gros si anusul) si din anexele tubul digestiv (pancreasul, ficatul, caile biliare). Organele anexe aparatului digestiv (ficatul, vezica biliara si pancreasul) au rol doar in digestie. Ficatul produce bila, iar vezica biliara o depoziteaza si o varsa in tractul gastrointestinal. Pancreasul, de asemenea varsa in intestinul subtire bicarbonat si diverse enzime care au si ele un rol important in digestie.

Start test

Teste online: Testul numarul 23 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Digestia si absorbtia 3

Digestia si absorbtia 3

Sistemul digestiv reprezinta ansamblul morfologic si functional de organe ce realizeaza digestia si absorbtia alimentelor ingerate precum si evacuarea reziduurilor neasimilabile. Principala functie a sistemului digestiv este aceea de a prepara hrana necesara celulelor organismului, proces realizat prin digestie si absorbtie. Digestia se desfasoara in mai multe etape, alimentele urmand a fi procesate in functie de etajul tractului digestiv in care se afla. Astfel, prin demararea functiilor secretorii si motorii a organelor implicate are loc digestia.

Start test

Teste online: Testul numarul 24 din categoria teste online din anatomie si medicina

« 3 4 5

6

7 8 9 »
«

»