´╗┐

Teste online din anatomie si medicina

teste din anatomie si medicina - pagina 5

Teste din anatomie si medicina: Sangele si circulatia 1

Sangele si circulatia 1

Sangele este lichidul rosu, vascos, ce constituie mediu intern si care circula in artere si in vene sub actiunea pompei cardiace. Datorita compozitiei sale complexe si circulatiei sale rapide, sangele iriga toate tesuturile, asigura multiple functii, permitand mai ales prin intermediul retelei de capilare interpuse intre circulatia arteriala si circulatia venoasa, transportul gazelor respiratorii (oxigen si dioxid de carbon), cel al substantelor nutritive (glucide, lipide, protide), cel al elementelor necesare mijloacelor de aparare ale organismului impotriva bacteriilor, parazitilor si virusurilor (anticorpi, eozinofile, limfocite, monocite, polinucleare neutrofile).

Start test

Teste online: Testul numarul 17 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Sangele si circulatia 2

Sangele si circulatia 2

Sangele este un tesut lichid compus din celule, (globule rosii, globule albe si trombocite) si o substanta intracelulara lichida (plasma) care, la randul ei, este formata din ser si fibrinogen si are rolul de a transporta oxigenul si diferitele substante nutritive in intreg organismul.

Start test

Teste online: Testul numarul 18 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Sangele si circulatia 3

Sangele si circulatia 3

Circulatia sangvina este asigurata de contractiile muschiului cardiac care trimite la fiecare contractie aproximativ jumatate din sange spre plamani, unde dioxidul de carbon este evacuat in aerul expirat atunci cand oxigenul este absorbit de catre globulele rosii. Cealalta parte a sangelui este trimisa prin aorta spre diferitele tesuturi, de unde se intoarce prin venele cave.

Start test

Teste online: Testul numarul 19 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Sangele si circulatia 4

Sangele si circulatia 4

Culoarea sangelui este conferita de prezenta pigmentului respirator, a hemoglobinei din hematii. Culoarea hemoglobinei variaza in functie de starea sa chimica, iar la nivelul arterelor, unde hemoglobina este saturata cu oxigen 100% predominanata oxihemoglobinei determina culoarea rosie aprinsa a sangelui. In teritoriul venos al sangelui, unde saturatia cu oxigen abia atinge 60% din capacitate de fixare a hemoglobinei, cantitate mare de hemoglobina redusa confera culoarea rosie inchisa sangelui venos. Diferentele de saturatie in oxigen explica de altfel si diferentele de culoare dintre sangele din zonele cu circulatie active si sangele zonelor cu circulatie lenta, cu gradredus de oxigenare.

Start test

Teste online: Testul numarul 20 din categoria teste online din anatomie si medicina

« 2 3 4

5

6 7 8 »
«

»