´╗┐

Teste online din anatomie si medicina

teste din anatomie si medicina - pagina 10

Teste din anatomie si medicina: Sistemul muscular 2

Sistemul muscular 2

Muschii sunt organe in care contractiile realizate prin scurtare produc miscare. Amplitudinea miscarii este in functie de gradul de mobilitate al articulatiei asupra careia actioneaza muschiul si de lungimea fibrei musculare. In contractia maxima, fibra se scurteaza la jumatatea lungimii pe care o are in stare de relaxare maxima. Travaliul depus de un muschi este in raport cu numarul fibrelor ce-l alcatuiesc, astfel, cu cat numarul acestor fibre este mai mare cu atat forta lui creste. Pe langa proprietatile fundamentale ale materiei vii, muschii mai prezinta si unele proprietati caracteristice lor cum ar fi: extensibilitatea, elasticitatea si contractilitatea. Extensibilitatea este proprietatea muschiului de a se intinde sub actiunea unei forte. Elasticitatea este proprietatea muschiului de a reveni la lungimea si forma initiala dupa ce forta care l-a intins (respectiv comprimat) a incetat. Elasticitatea joaca un rol important in contractie, amortizand efectul mecanic brusc si impiedicand eventualele rupturi musculare in timpul contractiilor repezi. Contractilitatea este proprietatea muschiului de a dezvolta o tensiune asupra punctelor sale de origine si insertie. Muschiul care se contracta isi schimba forma, nu insa si volumul.

Start test

Teste online: Testul numarul 37 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Sistemul osos si articulatiile 1

Sistemul osos si articulatiile 1

Structura de sustinere a corpului uman este un adevarat miracol de constructie complexa, constructie ce nu poate fi reprodusa in totalitate prin procedeele ingineriei moderne din zilele noastre. Sistemul osos uman este proiectat pentru a asigura maximum de forta si mobilitate, unde fiecare os are o forma particulara si un rol specific. In partile scheletului care necesita mai multa flexibilitate intra in functie cartilajele, dar articulatiile si ligamentele lor sunt cele care fac din schelet un ansamblu extrem de bine coordonat. Invelisul extern al corpului, adica pielea care este organul cu cea mai mare suprafata, care nu doar ca protejeaza organele interne fata de leziuni, dar ajuta si la reglarea temperaturii corpului.

Start test

Teste online: Testul numarul 38 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Sistemul osos si articulatiile 2

Sistemul osos si articulatiile 2

Sistemul osos sau scheletul este alcatuit din 206 oase, conectate intre ele in majoritatea cazurilor prin articulatii. Rolul principal al acestuia este de a suporta greutatea corpului, de a permite mobilitatea acestuia si de a proteja organele interne. Oasele sunt alcatuite din tesut osos, care este alcatuit din matrice osoasa si osteocite, osteoblaste si osteoclaste. Tesutul osos este bogat vascularizat si are o activitate metabolica intensa. Tesutul osos se se dezvolta printr-un proces numit osteogeneza care se produce fie prin osificare de membrana (endoconjunctiva) prin care se formeaza majoritatea oaselor late, fie prin osificare encondrala (endocartilaginoasa) cand se formeaza majoritatea oaselor lungi/scurte. Cresterea osoasa este asociata cu resorbtia partiala a tesutului deja format, ceea ce faciliteaza mentinerea morfologiei osului in timpul cresterii. Remodelarea osoasa este mult ma intensa la copiii mici insa la adulti se desfasoara concomitent in multe regiuni ale scheletului, fiind independent de cresterea osoasa.

Start test

Teste online: Testul numarul 39 din categoria teste online din anatomie si medicina

Teste din anatomie si medicina: Sistemul osos si articulatiile 3

Sistemul osos si articulatiile 3

Articulatiile sau incheieturile anatomice sunt formate din totalitatea elementelor care unesc intre ele doua sau cateva oase vecine. In corpul uman, fiecare os ocupa un anumit loc si intotdeauna se afla in legatura nemijlocita cu alte oase, aderand strans de unul sau cateva oase, exceptie face osul hioidian, fixat de ligamente si muschi, si asa-numitele oase sesamoide, situate in masa tendoanelor muschilor. Mobilitatea diferitelor parti ale scheletului depinde de felul legaturii dintre ele; aceasta, la randul sau, depinde de particularitatile functionarii diferitor portiuni ale scheletului. Aparatul ce leaga oasele se dezvolta din mezenchim, care se afla intre mugurii lor la embrion. In corpul uman exista doua tipuri principale de legatura intre oase: neintrerupte si intrerupte, sau articulatiile; primele sunt mai vechi. In stadiile timpurii de dezvoltare a embrionului la vertebratele superioare, precum si la vertebratele inferioare adulte in schelet se formeaza aproape numai legaturi neintrerupte. In stadiile ontogenetice mai tarzii la vertebratele terestre se dezvolta legaturi mai perfecte, denumite articulatii intrerupte.

Start test

Teste online: Testul numarul 40 din categoria teste online din anatomie si medicina

« 7 8 9

10

11 12 13 »
«

»